7 τροφές που διώχνουν το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση (8)
Σε έχει επηρεάσει η μαυρίλα της… περιρρέουσας ατμόσφαιρας και η οικονομική κρίση; Μην το βάζεις κάτω. Δες 7 γευστικές και πολύ ευεργετικές τροφές που θα σου φτιάξουν τη διάθεση.
  • Zυμαρικά
7 τροφές που διώχνουν το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση (7)
Εκτός από τη νοστιμιά τους, τα ζυμαρικά έχουν και μια ακόμα ιδιότητα: βοηθούν τον εγκέφαλο να συνθέσει ευκολότερα σεροτονίνη (ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση δρώντας ως αντικαταθλιπτικό). Και αυτό γιατί τα ζυμαρικά (όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πατάτες και άλλα) είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που διατηρούν πιο σταθερό το σακχάρο του αίματος και εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων ενέργειας.
  • Μαύρη σοκολάτα
7 τροφές που διώχνουν το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση (3)
Ακόμα και μια μπουκιά μαύρης σοκολάτας θα διώξει την ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα, ύστερα από μια δύσκολη μέρα. Και αυτό γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη (ορμόνη που συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης). Περιέχει, επίσης, σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Τώρα το καλοκαίρι, απόλαυσε ένα δροσιστικό παγωτό, από μαύρη σοκολάτα.
  • Ξηροί καρποί
7 τροφές που διώχνουν το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση (6)
Oι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, μέταλλο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα, επειδή μπλοκάρει την εισαγωγή διεγερτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν ότι το στρες, αλλά και η πάροδος της ηλικίας μειώνει την ποσότητα μαγνησίου που έχει ο οργανισμός μας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι ορμόνες του στρες, προκαλώντας εκνευρισμό, αφού ουσιαστικά εμποδίζουν το μυϊκό σύστημα να χαλαρώσει.
  • Πουλερικά
7 τροφές που διώχνουν το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση (2)
Τα πουλερικά και ιδιαίτερα η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης και “ανεβάζει” τη διάθεση. Να προσέχεις πάντα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, να μαγειρεύεις πολύ καλά τα πουλερικά, για να απομακρύνεις κάθε ενδεχόμενο να πάθεις σαλμονέλα.
  • Σπαράγγια
7 τροφές που διώχνουν το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση (1)
Εκτός από πολύ νόστιμα, τα σπαράγγια είναι και πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό και τη διάθεσή σου. Είναι μια πολύ καλή πηγή φυλικού οξέος, που βελτιώνει τη διάθεση. Δοκίμασέ τα ψητά, σκέτα ή με ελαφριά σάλτσα άπαχου γιαουρτιού. Θα τα λατρέψεις.
  • Αυγά
7 τροφές που διώχνουν το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση (4)
Καταρχάς έχουν βιταμίνη B 12 που είναι σημαντική για την υγεία των νευρικών κυττάρων. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί ευερεθιστότητα (τσαντίζεσαι εύκολα δηλαδή) κατάθλιψη και κακή διάθεση. Μην υπερβάλλεις όμως. Δυο αυγά την ημέρα είναι αρκετά.
  • Μέλι
7 τροφές που διώχνουν το στρες και σου φτιάχνουν τη διάθεση (5)
Περιέχει βιταμίνη Β, σίδηρο, μαγγάνιο και 181 άλλα στοιχεία που ρίχνουν τα επίπεδα του στρες. Το μέλι είναι από τις πιο καλές, σούπερ τροφές που πρέπει να συνηθίσεις να τρως καθημερινά αν θέλεις να δουλεύει ο οργανισμός σου “ρολόι”.