5 εύκολες συνταγές για φοιτητές (1)
Κανονικά, η εισαγωγή αυτού του δημοσιεύματος θα ξεκινούσε με αναφορά στους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι μόλις αποχαιρέτισαν τη μαμά, και μαζί και την κουζίνα της, τις κατσαρόλες της και ό,τι νόστιμο έφτιαχνε μέσα σ’ αυτές. Ύστερα, όμως, θυμήθηκα ότι και ως δευτεροετής (και τριτοετής, και τεταρτοετής κ.ο.κ.), το μόνο που είχα μάθει να φτιάχνω ήταν παραβρασμένα μακαρόνια – η μεγαλύτερη πρόοδος που είχα με τα χρόνια ήταν να έχω δοκιμάσει όλες τις μάρκες κέτσαπ για να καταλήξω στην καλύτερη.
Επομένως, όχι, οι παρακάτω συνταγές δεν απευθύνονται μόνο σε πρωτοετείς. Απευθύνονται στο στομάχι όλων εκείνων των φοιτητών που δεν έχουν παρά τα βασικά σκεύη και ένα φουρνάκι στην κουζίνα τους, κι έχουν επιθυμήσει λίγο μαγειρευτό φαγητό που δεν το φέρνει σε αλουμινένιο σκεύος το delivery της γειτονιάς, χωρίς όμως να χρειαστεί να μείνουν με τις ώρες ψιλοκόβοντας σε αυτό το «άγνωστο» δωμάτιο του σπιτιού τους. Μια καλή αρχή είναι οι πέντε απλές αλλά νόστιμες συνταγές που ακολουθούν.
  • Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο
5 εύκολες συνταγές για φοιτητές (3)Υλικά (για περίπου τρεις μερίδες):
1 κοτόπουλο
6-7 πατάτες μέτριες
1 πιπεριά πράσινη μεγάλη
2 ντομάτες μέτριες γινωμένες
1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κοτόπουλο. Το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε σε ένα μέτριο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε και αυτές στο ταψί. Από πάνω ρίχνουμε λίγο ρίγανη, το χυμό του λεμονιού, τις ντομάτες ψιλοκομμένες και την πιπεριά σε ροδέλες. Τα ανακατεύουμε καλά όλα και στο τέλος ρίχνουμε το λάδι ανακατεμένο με την μουστάρδα. Το βάζουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί οι πατάτες.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο GreekCook.gr
  • Φοιτητική Καρμπονάρα
5 εύκολες συνταγές για φοιτητές (2)Υλικά:
Ένα πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
Ένα κουτί γάλα εβαπορέ (κατά προτίμηση light)
Ελάχιστο βούτυρο
250 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
2 κουτ. κορν φλάουρ
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, Πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και τα σουρώνουμε. Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το μπέικον. Μόλις μαραθεί το μπέικον, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να μη μας κολλήσει το γάλα. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά προσθέτουμε το μαϊντανό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε στην συνταγή και φρέσκα μανιτάρια. Προσθέτουμε κεφαλοτύρι τριμμένο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο blog Φοιτητομαγειρέματα
  • Μπιφτέκια με πουρέ
5 εύκολες συνταγές για φοιτητές (4)Υλικά για τα μπιφτέκια – σε περίπτωση που δεν θέλετε να προμηθευτείτε έτοιμα από ένα κρεοπωλείο:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Την ψίχα από 1 φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί (του 1/2 κιλού)
2 αυγά
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο
2 κουταλάκια αλάτι και 1 κουταλάκι πιπέρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Για τον πουρέ, ακολουθούμε τις οδηγίες πάνω στο πακέτο – θα χρειαστούμε λίγο γάλα, με ποσότητα ανάλογη της ποσότητας του πουρέ που θέλουμε να φτιάξουμε.
Εκτέλεση:
Αφήνουμε την ψίχα του ψωμιού να μουλιάσει σε λίγο γάλα. Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ψωμί αφού το στύψουμε καλά και ζυμώνουμε το μείγμα. Πλάθουμε μπιφτέκια σε ό,τι μέγεθος θέλουμε. Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου (ή στο grill για 20 λεπτά), ανάλογα με το μέγεθος των μπιφτεκιών. Μπορούμε επίσης να διατηρήσουμε τα μπιφτέκια στην κατάψυξη για να τα ψήσουμε όταν… έρθει η όρεξη.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο «Συνταγές για άντρες»
  • Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο
5 εύκολες συνταγές για φοιτητές (5)Υλικά:
7 κ. σούπας αλεύρι (για όλες της χρήσεις)
250 γρ. τυρί γραβιέρα
1 κ. σούπας baking powder
1/2 ποτήρι γάλα
3 κ. σούπας λάδι
5 αυγά
1 φακελάκι βανίλια
μπόλικο δυόσμο
Εκτέλεση:
Μέσα σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι μας, το baking powder και τα αυγά και τα χτυπάμε πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί (τριμμένο), το γάλα, το λάδι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε. Επίσης προσθέτουμε τον δυόσμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς ενώ λαδώνουμε το ταψί. Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας
  • Μπριζόλες με πράσινη σαλάτα
5 εύκολες συνταγές για φοιτητές (6)Υλικά:
2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
2 κύβους ζωμό λαχανικών
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Πράσινη σαλάτα
Ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Τρίβουμε μέσα σε ένα μπολ τους δύο κύβους ζωμού λαχανικών, προσθέτουμε ελαιόλαδo και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Με αυτό το μείγμα, αλείφουμε τις μπριζόλες και, αν δεν βιαζόμαστε, τις μαρινάρουμε εκεί για 15 λεπτά. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και, όταν κάψει καλά, τοποθετούμε μέσα τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο που έχουν πάνω τους, να «θωρακιστούν» για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για περισσότερη νοστιμιά, ρίχνουμε στο τηγάνι και τη μαρινάδα που περίσσεψε και σβήνουμε με μισό λεμόνι. Για ένα εξίσου γρήγορο συνοδευτικό, χοντροκόβουμε πράσινη σαλάτα (μπορεί να αποτελείται από σπανάκι, σέσκουλα, άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, μυρώνια, καυκαλήθρες κλπ), προσθέτουμε χοντρό αλάτι, λάδι και χυμό από μισό λεμόνι, και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Cookoo.gr
Πηγή: in2life.gr,