KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
  • ΑΡΘΡΑ--
  • ΕΛΛΑΔΑ--
  • ΥΦΗΛΙΟΣ--
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
  • ΑΠΟΨΕΙΣ--
  • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
  • ΠΑΙΔΕΙΑ--
  • ΙΣΤΟΡΙΑ--
  • ΜΟΥΣΙΚΗ--
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
  • Μ.Μ.Ε--
  • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
  • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
  • BLOGS--
  • ΔΙΑΦΟΡΑ--
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
  • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"


«Διαψεύσθηκαν οι “Κασσάνδρες” που αμφισβήτησαν τον Καλλικράτη» .

Ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, μιλάει στην SPNews για τον Καλλικράτη, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στους συνενωμένους δήμους, για την κόντρα με το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και για το αν βλέπει μια μετάβαση από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Συνέντευξη στους Λευτέρη Ζαβλιάρη και Δημήτρη Συρμάτση

Κύριε Δανιηλίδη πέρασαν δύο μήνες από την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων. Ουσιαστικά άλλαξε τίποτα με...
 τη συνένωση των δήμων;

-«Όπως είναι γνωστό, με τον “Καλλικράτη” συγχωνεύονται οργανισμοί, υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα και κοινωφελείς επιχειρήσεις, και διαμορφώνεται ένας καλύτερος σχεδιασμός σύγχρονης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Αποδείχτηκε ήδη από τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς, δεδομένης της καλής προετοιμασίας που υπήρξε από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών με το λεγόμενο οδικό χάρτη, ότι λειτούργησαν σωστά οι περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες (Δημοτολόγια, Ληξιαρχεία, κλπ.). Ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις δήμων όπου, κυρίως λόγω καθυστέρησης και ανεπάρκειας, δημιουργήθηκαν ορισμένα προβλήματα και αυτά όμως μεμονωμένα. Σχεδόν στο σύνολό τους οι δήμοι σε όλη τη χώρα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, διαψεύδοντας τις… Κασσάνδρες που πολέμησαν και αμφισβήτησαν τον “Καλλικράτη”, προεξοφλώντας ότι θα οδηγούσε σε κομφούζιο και ταλαιπωρία των πολιτών».

Είστε ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός πολιτικός. Τα πρώτα σημάδια του Καλλικράτη σάς δείχνουν ότι το εγχείρημα αυτό θα πετύχει;

-«Σαφέστατα. Ήμουν και παραμένω υπέρμαχος του “Καλλικράτη” διατηρώντας την πεποίθηση ότι ήταν ίσως η πιο αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση προκειμένου να μπορέσει επιτέλους η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να γίνει ανταγωνιστική και περισσότερο διεκδικητική. Να βελτιώσει το ρόλο της, να λειτουργεί υπέρ της συμμετοχής, της τοπικής δημοκρατίας, του κοινωνικού ελέγχου και της διαφάνειας. Να καταφέρει να αποκτήσει αναπτυξιακό προσανατολισμό και χαρακτήρα, και με δεδομένες τις αυξημένες πλέον αρμοδιότητές της να μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες σε μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων για τα οποία μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένοι να απευθύνονται σε μια σειρά άλλων υπηρεσιών και να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της γραφειοκρατίας.

Ο “Καλλικράτης” είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ύπαρξη ισχυρών δήμων, κοινωνίας αλληλεγγύης και τοπικής ανάπτυξης. Ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε και μια πρόκληση στην οποία θα ανταποκριθούμε με επιτυχία, έχοντας δυναμικά συμμέτοχες τις τοπικές κοινωνίες και τον κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά».

Πολλοί δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τη μειωμένη επιχορήγηση από το κράτος. Είναι όντως πρόβλημα για τους δήμους; Ενστερνίζεστε αυτήν την άποψη;

-«Υπάρχει μειωμένη επιχορήγηση εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Όντως, έχουν γίνει περικοπές οι οποίες δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία των δήμων και δεν τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις τους. Κι αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη ότι συνενώθηκαν δήμοι οι οποίοι κατά ένα μέρος είναι οικονομικά εύρωστοι, αλλά κατά ένα άλλο παρουσιάζουν ελλείμματα, τότε το πρόβλημα διογκώνεται.

Γι’ αυτό απαιτούμε από την Πολιτεία να εφαρμοστούν πλήρως οι νόμοι που αφορούν τα συγκεκριμένα κονδύλια και οι χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται από τον “Καλλικράτη” και τη νομοθεσία να μεταβιβάζονται εγκαίρως ανά μήνα με το 12μόριο».

Επιτεθήκατε πρόσφατα και κατά του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Πιστεύετε ότι η ΤΕΔΚ, μέχρι να πάρει τη νέα της μορφή, δεν πρέπει να λειτουργεί έστω και συμβολικά;

- «Είναι ευρέως γνωστό ότι επί δέκα και πλέον χρόνια υπό την ηγεσία του κ.Παπαγεωργόπουλου η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης κατάντησε να είναι η τελευταία, η πιο αδρανής, η πιο οπισθοδρομική ΤΕΔΚ σε όλη τη χώρα.

Ουδέποτε επιτέθηκα στον κ.Παπαγεωργόπουλο γιατί δήθεν προσπάθησε να διατηρήσει μια ομαλότητα στη λειτουργία της ΤΕΔΚ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου. Διαμαρτυρήθηκα, κατήγγειλα και επιμένω στις καταγγελίες μου για αντιθεσμική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά γιατί, ενώ έπαψε να είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για καθαρά προσωπικές του υποθέσεις που αφορούν την ιδιότητά του ως πρώην δημάρχου και όχι ως προέδρου της ΤΕΔΚ, για ζητήματα που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε και διαχειρίστηκε τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιεί καταχρηστικά, αντιδεοντολογικά και παρανόμως προσωπικό, εγκαταστάσεις και χώρους της ΤΕΔΚ, εξαναγκάζοντας εργαζόμενους στο να εξυπηρετούν τις ατομικές πολιτικές του θέσεις, τις φιλοδοξίες και τη στρατηγική του.

Δεν αμφισβήτησα ποτέ το δικαίωμά του, όπως και κάθε άλλου πολίτη, να εκφράζεται ανά πάσα στιγμή, όπου και όπως νομίζει στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου, με την απαράβατη προϋπόθεση όμως να μην χρησιμοποιεί δημόσιους λειτουργούς, δημόσιες εγκαταστάσεις και να μην επιβαρύνει οικονομικά δημόσιους οργανισμούς. Με δική του ευθύνη, με δικές του δαπάνες και σε δικό του χώρο μπορεί να παραχωρεί τις συνεντεύξεις και να φιλοξενεί τις δραστηριότητες του.

Όταν υπάρχουν, λοιπόν, ζητήματα που αφορούν την Ένωση και την αυτοδιοίκηση του νομού, ασφαλώς και παραμένει -έστω και μεταβατικά- πρόεδρός της κι εμείς ανταποκρινόμαστε πάντοτε σε οποιοδήποτε κάλεσμα. Επομένως, ας μην συγχέουμε το ένα θέμα με το άλλο».

Στα πλαίσια του Καλλικράτη υπαγορεύεται η συνεργασία των νέων δήμων με τις περιφέρειες. Θα μπορούσατε αρμονικά να συνεργαστείτε με την τωρινή διοίκηση της περιφέρειας;

- «Φυσικά μπορούμε, αλλά και καλούμαστε να το πράξουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε με όλες τις δομές, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι νέοι δήμοι πλέον, με βάση τον “Καλλικράτη”, έχουμε τις δικές μας αρμοδιότητες και ευθύνες, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κινείται σε άλλο πλαίσιο καθηκόντων και λειτουργίας. Όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, όπου χρειάζεται προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών μας να συνεργαζόμαστε, θα το κάνουμε. Πάντοτε, βέβαια, σεβόμενοι το ρόλο και την αυτονομία του κάθε θεσμού».

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα αποδεχόσασταν μια πιθανή πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο;

-«Έχω επανειλημμένα εκφράσει δημοσίως τη θέση μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή, και ειλικρινά εκτιμώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανερχόμαστε. Έχω μια σταθερή πορεία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και τηρώ τη δέσμευση που ανέλαβα το 1994, ως νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Συκεών, να παραμείνω στον τόπο μου και το πλευρό των συμπολιτών μου όσο αυτοί επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου, όπως έκαναν και στις πρόσφατες εκλογές. Ο λαός μας γνωρίζει καλά όλους και ξέρει ότι για μένα προέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών».
ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια: