KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO
- ΔΕΔΙΔΗΣ Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
- Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
- Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
- ΑΡΘΡΑ--
- ΕΛΛΑΔΑ--
- ΥΦΗΛΙΟΣ--
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
- ΑΠΟΨΕΙΣ--
- ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
- ΠΑΙΔΕΙΑ--
- ΙΣΤΟΡΙΑ--
- ΜΟΥΣΙΚΗ--
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
- Μ.Μ.Ε--
- ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
- BLOGS--
- ΔΙΑΦΟΡΑ--
- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
- ΥΓΕΙΑ
ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2012
Γιατί υπάρχει πάντα χώρος για γλυκό;
Στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου κρύβεται η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όσο και να φάμε η αλήθεια είναι μία: πάντα υπάρχει χώρος για γλυκό.
Το μυστήριο αυτό αποφάσισαν να μελετήσουν οι ειδικοί του Αμερικανικού
Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δρα Νόρα Βόλκοφ, το γεγονός
ότι στην όψη ενός λαχταριστού επιδορπίου ξεχνάμε το παραφουσκωμένου μας
στομάχι, οφείλεται στο ότι τα σήματα των κέντρων ευχαρίστησης του
εγκεφάλου υπερκαλύπτουν το αίσθημα δυσφορίας.
- Φαγητό με το… κουτάλι!
Κατά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, τα δύο αυτά συστήματα (του
στομάχου και του εγκεφάλου) συνυπήρχαν, προκειμένου να καταλαβαίνει
κανείς ότι είναι χορτάτος. Σήμερα όμως, χάρη σε μια υπερκαταναλωτική
κοινωνία γεμάτη λαχταριστούς (και καθόλου υγιεινούς) πειρασμούς,οι
ισορροπίες αυτές έχουν διαταραχθεί.
«Αυτό είναι ουσιαστικά το επιδόρπιο» εξηγεί η δρ Βόλκοφ. «Μας φέρνουν
ένα πιάτο στο τέλος της διαδικασίας του φαγητού, το οποίο καταφέρνει να
ξεπεράσει το σήμα ότι έχουμε χορτάσει και στο τέλος το τρώμε λόγω της
ευχαρίστησης που μας προσφέρει».
«Η αίσθηση ότι είμαστε χορτάτοι, η οποία αποτελεί κύριο στοιχείο του
στομαχικού συστήματος “προειδοποίησης”, ενεργοποιείται όταν το στομάχι
‘ξεχειλώσει’ πέρα από ένα συγκεκριμένο όριο» περιγράφει η ειδικός.
«Σε αυτό το σημείο, τα χημικά και τα νευρικά σήματα αποστέλλονται
στον εγκέφαλο και τον διατάζουν να σταματήσει να καταναλώνει τροφή. Ο
μηχανισμός αυτός αναπτύχθηκε μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια
ανθρώπινης εξέλιξης και μας είχε βοηθήσει σε περιβάλλοντα όπου δεν
υπήρχε επάρκεια τροφής».
Σύμφωνα με την επιστήμονα, το δεύτερο και εξίσου περίπλοκο σύστημα
«προειδοποίησης» ότι είμαστε χορτάτοι, βρίσκεται στον εγκέφαλο. Εκείνο,
ελέγχει το κίνητρό μας να καταναλώσουμε μια τροφή και την ευχαρίστηση
που θα μας προσφέρει αυτή.
Τα δύο συστήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους,
προκειμένου να ελέγχουν τη θερμιδική πρόσληψη και το σωματικό βάρος.
- Γαστριμαργικός «υπνωτισμός»
Ο σύγχρονος βομβαρδισμός μας όμως από διατροφικούς πειρασμούς, το
έτοιμο φαγητό και η εύκολη πρόσβαση σε γλυκιές λιχουδιές αστρονομικών
θερμίδων έχουν καταφέρει να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού, με
τον εγκέφαλο και την ευχαρίστηση της γεύσης να κερδίζει το παιχνίδι.
Η δρ Βόλκοφ υποστηρίζει ότι το φαγητό μπορεί να είναι εθιστικό,
ενεργοποιώντας τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου με τα σκληρά
ναρκωτικά, τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Επισημαίνει ακόμα ότι, όπως όλα
δείχνουν, τα μήλα και το μαρούλι μάλλον ανήκουν στην ομάδα των λιγότερο
εθιστικών τροφών, σε αντίθεση με τις αλμυρές λιχουδιές, τα παχυντικά
μπισκότα και τα λαχταριστά παγωτά.
Η ίδια μάλιστα, σπεύδει να προτείνει σε βιομηχανίες τροφίμων να
δημιουργήσουν συνταγές για υγιεινά γεύματα με εξίσου δελεαστική γεύση.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου