ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Αντίδοτο στην οικονομική κρίση και στον εφιάλτη της ανεργίας αναζητούν και φέτος χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων που βάζουν πλώρη για τις Στρατιωτικές Σχολές με στόχο τη σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι ενδιαφερόμενοι ανέρχονται σε 16.872 άτομα, ωστόσο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός θέσεων που θα διατεθούν για το νέο ακαδημαϊκό έτος (πέρσι ανήλθαν στις 1.436).
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησαν φέτος οι προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, αθλητικές και ψυχοτεχνικές) για τους υποψηφίους των Στρατιωτικών Σχολών με αποτέλεσμα να συμπίπτουν χρονικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων των πανελληνίων (ξένες γλώσσες, σχέδιο κ.ά.) που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 20 Ιουνίου αλλά και των ΤΕΦΑΑ (8 – 22 Ιουνίου). Οπως αναφέρουν σύμβουλοι σταδιοδρομίας, σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος διαγωνίζεται και σε ειδικό μάθημα οφείλει να ενημερώσει τη Στρατιωτική Σχολή, ώστε οι εξετάσεις να διενεργηθούν σε άλλη ημερομηνία.
«Επειδή το ειδικό μάθημα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο, γι' αυτόν το λόγο δίνεται προτεραιότητα στην εξέτασή του. Αντίθετα, αν κάποιος είναι υποψήφιος και για ΤΕΦΑΑ δίνεται το περιθώριο αλλαγής στο πρόγραμμα εξετάσεων του Τμήματος», ανέφερε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Αντωνίου.
16.872 αιτήσεις
Φέτος πάντως το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με πέρσι, όπου κατατέθηκαν συνολικά 17.425 αιτήσεις. Συνολικά υποβλήθηκαν 16.872 αιτήσεις, εκ των οποίων δεκτές έγιναν 16.327. Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης είναι αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ανήλθαν στους 5.466, εκ των οποίων δεκτοί με πλήρη δικαιολογητικά έγιναν 5.338. Ακολουθεί η Σχολή Ικάρων (4.796 αιτήσεις), η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (2.523), η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1.855 αιτήσεις), η Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (975 αιτήσεις), η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (844 αιτήσεις) και τέλος η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (413 αιτήσεις).
Το πρόγραμμα
Οι εξετάσεις για τον κύριο όγκο των διαγωνιζομένων (ΣΣΑΣ) ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη και ολοκληρώνονται στις 15 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι οφείλουν να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, την ταυτότητα υποψηφίου των πανελλήνιων εξετάσεων και φωτοτυπία της αίτησης για τη ΣΣΑΣ.