KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
 • ΑΡΘΡΑ--
 • ΕΛΛΑΔΑ--
 • ΥΦΗΛΙΟΣ--
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
 • ΑΠΟΨΕΙΣ--
 • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
 • ΠΑΙΔΕΙΑ--
 • ΙΣΤΟΡΙΑ--
 • ΜΟΥΣΙΚΗ--
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
 • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
 • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
 • Μ.Μ.Ε--
 • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
 • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
 • BLOGS--
 • ΔΙΑΦΟΡΑ--
 • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
 • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013


Μέχρι 160 ευρώ το μήνα χάνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές  απώλειες θα βρεθούν μόλις πάρουν το μισθό τους μισθωτοί με παιδιά που  έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα καθώς θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο  εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου.

Για παράδειγμα, με τις νέες ρυθμίσεις  η οποίες περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σε μισθωτό  υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα (14 μισθοί) με μηνιαίο εισόδημα 1.785,71 θα παρακρατείται πλέον μηνιαίως το ποσό των 303,07 τον μήνα, από 293,93 σήμερα. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί κατά 9,15 ευρώ τον μήνα.

Στην παρακράτηση υπολογίζεται και η εισφορά αλληλεγγύης, ανάλογα  με το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου.

Αντίστοιχα για μισθωτό του  δημόσιου τομέα (χωρίς παιδιά) με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα παρακρατείται μηνιαίως το ποσό των 353,58 ευρώ από 342,91 ευρώ σήμερα (επιβάρυνση 19,67 ευρώ μηνιαίως). Ακριβώς η ίδια παρακράτηση θα γίνει και στους συνταξιούχους.

Βαρύτερο είναι όμως το πλήγμα για  τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οικογενειάρχης που ζει μια πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο, θα χάσει επιπλέον 90 ευρώ το μήνα, λόγω αύξησης στην παρακράτηση φόρων. Μαζί και με την παρακράτηση για την Εισφορά Αλληλεγγύης που καθιερώνεται από τον Ιανουάριο φέτος, θα χάσει 132 ευρώ το μήνα.

Προβλήματα στην εκκαθάριση της  μισθοδοσίας πάντως ενδέχεται να παρατηρηθεί ειδικά σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κυρίως, όπου συχνά οι υπάλληλοι δεν δηλώνουν τα παιδιά τους επειδή τα επιδόματα  τέκνων δεν προσαυξάνουν τους μισθούς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται τελικά να μην τους γίνεται η σωστή παρακράτηση και έτσι θα προκύψουν εκπλήξεις κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, την άνοιξη του 2014.

Οι κρατήσεις φόρου θα είναι  αυξημένες:
-για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και εισόδημα από 23.000 ευρώ και πάνω
-για όσους έχουν 1 παιδί και  εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω,
-για όσους έχουν 2 ή περισσότερα  παιδιά και εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω.

Με τη διπλή  παρακράτηση (και του φόρου εισοδήματος και της Ειδική Εισφοράς που γίνεται «προκαταβολικά», έρχονται τα πάνω-κάτω στους μισθούς. Για παράδειγμα, στον ιδιωτικό τομέα (για 14 «μισθούς» το χρόνο μαζί με τα «δώρα»):

Φορολογούμενος χωρίς παιδιά:
- με  εισόδημα 8.000 ευρώ θα έχει μείωση  μηνιαίων κρατήσεων κατά 21 ευρώ
- με  εισόδημα 15.000 ευρώ θα δει μείωση  κρατήσεων κατά 1,5 ευρώ
- με  εισόδημα 40.000 ευρώ θα δει αύξηση  μηνιαίων κρατήσεων κατά 147 ευρώ

Φορολογούμενος με 1 παιδί και:
- με  εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει μείωση  μηνιαίων κρατήσεων κατά 14 ευρώ
- με  εισόδημα 26.000 ευρώ αύξηση κρατήσεων  κατά 72 ευρώ

Φορολογούμενος με 2 παιδιά και :
- με  εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει αύξηση  κρατήσεων 27 ευρώ το μήνα
- με εισόδημα 30.000 ευρώ θα δει  αύξηση κρατήσεων 132 ευρώ το  μήνα

Φορολογούμενος με 3 παιδιά:
- με εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει  αύξηση κρατήσεων 55 ευρώ το  μήνα
- με εισόδημα 35.000 ευρώ θα χάσει  λόγω αύξηση κρατήσεων 164 ευρώ το μήνα

Σύμφωνα με την  εγκύκλιο, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας  θα προσδιορίσουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

Διευκρινίζεται  ότι ο φόρος εισοδήματος δεν  εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων  που βαρύνουν το δικαιούχο και  συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος  περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές  της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα  παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή - Κυριακών - αργιών κτλ.), που εκκαθαρίζονται μαζί, στην ίδια μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό κάθε μήνα.

Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

Ο υπολογισμός  του συνολικού ετήσιου καθαρού  εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς, συν καταβαλλόμενο σε εκείνους που το δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: