KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO
- ΔΕΔΙΔΗΣ Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
- Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
- Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
- ΑΡΘΡΑ--
- ΕΛΛΑΔΑ--
- ΥΦΗΛΙΟΣ--
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
- ΑΠΟΨΕΙΣ--
- ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
- ΠΑΙΔΕΙΑ--
- ΙΣΤΟΡΙΑ--
- ΜΟΥΣΙΚΗ--
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
- Μ.Μ.Ε--
- ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
- BLOGS--
- ΔΙΑΦΟΡΑ--
- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
- ΥΓΕΙΑ
ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τρίτη 26 Ιουλίου 2011
ΔΡΟΣΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΣΑΣ
Μύθοι και αλήθειες για το παγωτό: δροσιστείτε, χωρίς ενοχή
Θυμάστε την εποχή που ορίζαμε το καλοκαίρι από τον αριθμό των παγωτών που έχουμε...
καταναλώσει;
Γευστική απόλαυση από τις λίγες, το παγωτό αποτελεί νότα δροσιάς στις δύσκολες μέρες του καύσωνα που διανύουμε, χωρίς να περιβάλλεται πια από την ενοχή του παρελθόντος. Αποτελεί διατροφική αξία, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα πολλές θερμίδες_ εκτός και αν είστε επιρρεπείς σε ξηρούς καρπούς, σιρόπια και μπισκότα που ενίοτε το συνοδεύουν…
Γευστικός πολιτισμός
Καταρχάς, το χρωστάμε στους Κινέζους. Το παγωτό αποτελεί επινόηση του δικού τους γευστικού πολιτισμού, όταν περίπου το 2000 πΧ. έβγαζαν στο χιόνι - για να πήξει - μίγμα από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα. Ο προάγγελος του …σορμπέ ήταν γάλα με παγωμένους χυμούς φρούτων, παρασκεύασμα που έφερε στην Ευρώπη ο Μάρκο Πόλο, για να διαδοθεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και να περάσει στην ιστορία όταν βεβαίως εφευρέθηκε η ψύξη.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το παγωτό είναι λίαν θρεπτικό, καθώς εμπεριέχει υδατάνθρακες και πρωτεϊνες, παρέχοντας στον οργανισμό συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο. Το λίπος του παγωτού είναι φορέας λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α, Ε, Κ και D, ενώ το γάλα αυτό καθαυτό χαρίζει στο σώμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6).
Ο μύθος που θέλει το παγωτό επιβαρυντικό για τους διαβητικούς έχει προ πολλού καταρριφθεί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης μετά την κατανάλωσή του, είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν, μετά την κατανάλωση καρότων, άσπρου ψωμιού ή ρυζιού.
Οσο για το επίμαχο σημείο, τη θερμιδική του αξία, όλα εξαρτώνται από τις …επιλογές. Ενα παγωτό μπορεί να σας δώσει από 80 έως και 350 θερμίδες: άλλο είναι να διαλέγει κανείς ένα παγωτό ξυλάκι (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας), και άλλο δύο μπάλες σοκολάτα παρφέ με σιρόπι καραμέλας!
Η ενεργειακή αξία του παγωτού
(θερμίδες ανά 100 γραμμάρια)
Σοκολάτα: 235
Παρφέ: 220
Βανίλια: 180
Παγωτό με φρούτα: 130
Διαιτητικό (0%) : 125
Γρανίτα: 100
Εξυπνα tips
Είναι σαφές ότι αν λαχταράτε παγωτό, σας «συμφέρει» να παραγγείλετε γρανίτα (χυμοί φρούτων και ζάχαρη, διόλου γάλα), ή σορμπέ που θα σας χαρίσει ελάχιστες θερμίδες. Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ξυλάκι και όχι κυπελάκι. Αν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, ακόμη καλύτερα.
Αν αγοράζετε παγωτά τύπου 0%, προσέχετε το εν λόγω ποσοστό να αναφέρετε και στα λιπαρά, αλλά και στη ζάχαρη. Είναι μία μικρή παγίδα που μπορεί να σας παχύνει, εν αγνοία σας. Φτιάξτε παγωτό στο σπίτι. Ελέγχετε καλύτερα και τις πρώτες ύλες, και τις θερμίδες που σας δίνουν.
καταναλώσει;
Γευστική απόλαυση από τις λίγες, το παγωτό αποτελεί νότα δροσιάς στις δύσκολες μέρες του καύσωνα που διανύουμε, χωρίς να περιβάλλεται πια από την ενοχή του παρελθόντος. Αποτελεί διατροφική αξία, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα πολλές θερμίδες_ εκτός και αν είστε επιρρεπείς σε ξηρούς καρπούς, σιρόπια και μπισκότα που ενίοτε το συνοδεύουν…
Γευστικός πολιτισμός
Καταρχάς, το χρωστάμε στους Κινέζους. Το παγωτό αποτελεί επινόηση του δικού τους γευστικού πολιτισμού, όταν περίπου το 2000 πΧ. έβγαζαν στο χιόνι - για να πήξει - μίγμα από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα. Ο προάγγελος του …σορμπέ ήταν γάλα με παγωμένους χυμούς φρούτων, παρασκεύασμα που έφερε στην Ευρώπη ο Μάρκο Πόλο, για να διαδοθεί στην Ιταλία, στη Γαλλία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και να περάσει στην ιστορία όταν βεβαίως εφευρέθηκε η ψύξη.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το παγωτό είναι λίαν θρεπτικό, καθώς εμπεριέχει υδατάνθρακες και πρωτεϊνες, παρέχοντας στον οργανισμό συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο. Το λίπος του παγωτού είναι φορέας λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α, Ε, Κ και D, ενώ το γάλα αυτό καθαυτό χαρίζει στο σώμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6).
Ο μύθος που θέλει το παγωτό επιβαρυντικό για τους διαβητικούς έχει προ πολλού καταρριφθεί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης μετά την κατανάλωσή του, είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν, μετά την κατανάλωση καρότων, άσπρου ψωμιού ή ρυζιού.
Οσο για το επίμαχο σημείο, τη θερμιδική του αξία, όλα εξαρτώνται από τις …επιλογές. Ενα παγωτό μπορεί να σας δώσει από 80 έως και 350 θερμίδες: άλλο είναι να διαλέγει κανείς ένα παγωτό ξυλάκι (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας), και άλλο δύο μπάλες σοκολάτα παρφέ με σιρόπι καραμέλας!
Η ενεργειακή αξία του παγωτού
(θερμίδες ανά 100 γραμμάρια)
Σοκολάτα: 235
Παρφέ: 220
Βανίλια: 180
Παγωτό με φρούτα: 130
Διαιτητικό (0%) : 125
Γρανίτα: 100
Εξυπνα tips
Είναι σαφές ότι αν λαχταράτε παγωτό, σας «συμφέρει» να παραγγείλετε γρανίτα (χυμοί φρούτων και ζάχαρη, διόλου γάλα), ή σορμπέ που θα σας χαρίσει ελάχιστες θερμίδες. Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ξυλάκι και όχι κυπελάκι. Αν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, ακόμη καλύτερα.
Αν αγοράζετε παγωτά τύπου 0%, προσέχετε το εν λόγω ποσοστό να αναφέρετε και στα λιπαρά, αλλά και στη ζάχαρη. Είναι μία μικρή παγίδα που μπορεί να σας παχύνει, εν αγνοία σας. Φτιάξτε παγωτό στο σπίτι. Ελέγχετε καλύτερα και τις πρώτες ύλες, και τις θερμίδες που σας δίνουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου