KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
  • ΑΡΘΡΑ--
  • ΕΛΛΑΔΑ--
  • ΥΦΗΛΙΟΣ--
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
  • ΑΠΟΨΕΙΣ--
  • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
  • ΠΑΙΔΕΙΑ--
  • ΙΣΤΟΡΙΑ--
  • ΜΟΥΣΙΚΗ--
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
  • Μ.Μ.Ε--
  • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
  • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
  • BLOGS--
  • ΔΙΑΦΟΡΑ--
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
  • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΕΙΑ , ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ

Φιάσκο, γκάφες και ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην πλάτη της Ελλάδας
Στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προσπαθούν να μετακυλήσουν οι Ευρωπαίοι – με την Ελλάδα να παριστάνει πάλι την… ουρά – τις εγκληματικές ευθύνες τους όσον αφορά στην απόφαση για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο ελληνικό χρέος, αλλά και την αδυναμία τους να συμφωνήσουν επιτέλους σε κάποιο σχετικό σχέδιο.

Κοντεύει μήνας από την 15η Ιουνίου – όταν στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα περί άλλα τύρβαζε – όταν Μέρκελ και Σαρκοζί συμφωνούσαν να θέσουν σε εφαρμογή το λεγόμενο «γαλλικό σχέδιο».

Οι συζητήσεις έχουν ήδη καταλήξει σε ένα απίστευτο φιάσκο, καθώς έχουν προσκρούσει στο τείχος το οποίο ύψωσαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που ξεκαθάρισαν πως θα θεωρήσουν την μετακύλιση του χρέους επιλεκτική χρεοκοπία.

Κι’ όταν είδαν και απόειδαν – ενώ ήταν γνωστό από την επομένη της 11ης Μαρτίου οπότε και ξεκίνησε η ομοβροντία των υποβαθμίσεων – όταν είδαν την Πορτογαλία να υποβαθμίζεται κατά τέσσερις μονάδες, οι Ευρωπαίοι παράτησαν χθες το γαλλικό σχέδιο και έβαλαν στο τραπέζι το λεγόμενο γερμανικό, με την ανταλλαγή ομολόγων – έως ότου το εγκαταλείψουν κι’ αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ήδη απορριφθεί τόσο από τους οίκους αξιολόγησης, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έτσι, με το ένα σχέδιο μετά το άλλο να αποτυγχάνει, οι Ευρωπαίοι σκέφθηκαν πως ήταν η κατάλληλη ώρα να  ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης - στην πλάτη της Ελλάδας και όλων των υπερχρεωμένων χωρών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι, στο οποίο λαμβάνουν μέρος οι ηγέτες της ΕΕ, είτε συνειδητά, είτε λόγω απόλυτης ανικανότητας.

Οι μήνες περνούν και αποδεικνύονται ανίκανοι να δώσουν οποιαδήποτε ανεκτή λύση. Προτείνουν το ένα μετά το άλλο εκ των προτέρων αποτυχημένα σχέδια.

Αρκεί να σκεφθούμε ότι χθες, ο επενδυτικός κολοσσός Γκόλντμαν Ζακς αποφάνθηκε ότι πρώτα η ΕΕ και το ΔΝΤ θα εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης και… μετά θα αναζητήσουν τρόπους να μοιραστούν τα βάρη με τον ιδιωτικό τομέα!

Και αρκεί να σκεφθούμε ότι επισήμως δήλωσαν χθες οι Ευρωπαίοι πως δεν πρόκειται να βρουν λύση πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Το χθεσινό άρθρο της Ούλ Στρητ Τζέρναλ αποτελεί κόλαφο για τους δανειστές μας. Όλοι, γράφει, η εφημερίδα, εκτός από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, ξέρουν ότι ο Σαμαράς έχει δίκιο.

Και όμως. Ενώ αποδεικνύονται εντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την κρίση, αποφάσισαν και πάλι να ξιφουλκήσουν κατά των οίκων αξιολόγησης.

Προχθές η Μέρκελ και χθες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Μπαρόζο, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο Γερμανός υπουργός  των Οικονομικών Σόιμπλε, επιτέθηκαν εν χορώ  στους οίκους, για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας, αλλά οι αγορές αποδείχθηκαν πολύ πιο ισχυρές από την μεγαλειότητά τους.

Για να μην μιλήσουμε για τους εγχώριους μονομάχους, τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, που μίλησε για «ασύμμετρες απειλές» - ενώ πρόκειται για τις καταστροφικές αποφάσεις της 11ης Μαρτίου – και τον υπουργό των Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδη, που αποκάλεσε «παράνοια» την συμπεριφορά των οίκων – ενώ δεν θεωρείται παράνοια να αποφασίζει το Eurogroup πως σε περίπτωση χρεοκοπίας πρώτοι θα πάρουν τα λεφτά τους το ΔΝΤ και η ΕΕ και τελευταίοι οι ιδιώτες, κι’ ας κρέμονται τώρα όλοι από πάνω τους!

Ως αποτέλεσμα, χθες τα spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έφθασαν σε ιστορικό υψηλό, ενώ τα ίδια έγιναν και με τα cds τόσο της Πορτογαλίας, όσο και της Ελλάδας.

Μάλιστα, ενώ στην Πορτογαλία τα cds έχουν μεν πάρει την ανηφόρα, αλλά βρίσκοτναι στις 850 μονάδες βάσης, το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS), έφθασαν στις 1.975 μονάδες βάσης!

Όλα αυτά, προκάλεσαν χθες την αντίδραση της Standard & Poor's, ο επικεφαλής της οποίας, Τόρστεν Χίνριτς, ούτε λίγο ούτε πολύ αποφάνθηκε πως όσοι ασκούν κριτική, δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

Αποκάλεσε μάλιστα «λόγια του αέρα» και εκ των πραγμάτων εσφαλμένες τις επικρίσεις, καθώς, όπως είπε, «είτε βασίζονται στην άγνοια των γεγονότων, είτε αποτελούν σχόλια με πολιτικά κίνητρα που αγνοούν τα γεγονότα».

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Όπως φαίνεται, ούτε η Ελλάδα μπορεί να σωθεί από μόνη της, αλλά ούτε μπορεί να στηρίζεται και στους Ευρωπαίους που πάνε από γκάφα σε γκάφα και από φιάσκο σε φιάσκο.
elzoni

Δεν υπάρχουν σχόλια: