Εκατοντάδες αιτήματα για παροχή κάθε είδους βοήθειας από απόρους και αστέγους λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε δραματικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ ενδεικτική της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα πολλοί Θεσσαλονικείς είναι ότι η λίστα των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Την ίδια ώρα, περίπου 20 άτομα την εβδομάδα περνούν το κατώφλι της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής. Πρόκειται για «νεόπτωχους» της οικονομικής κρίσης που δε ζητούν απαραίτητα βοήθημα ή είδη πρώτης ανάγκης, αλλά ακόμη και ένα μεροκάματο, ώστε αφενός να στηρίξουν τις οικογένειές τους και αφετέρου να παραμείνουν σε επαφή με την παραγωγική διαδικασία και την εργασία. Ανθρωποι με «σταθερές» δουλειές, μέχρι πρόσφατα και οικογενειάρχες, οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για το σπίτι. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Μοναστηρίου 124, εξυπηρετεί καθημερινά και για διάστημα έξι μηνών 200 οικογένειες οι οποίες δίνουν τη θέση τους σε αντίστοιχες όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο των Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κατσούλη, η υπηρεσία έχει σταματήσει εδώ και καιρό να δέχεται αιτήσεις, καθώς η λίστα έχει κλείσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2012!
Περισσότεροι οι άστεγοι
Αύξηση καταγράφεται παράλληλα και στον αριθμό των αστέγων στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς καθημερινά το αρμόδιο γραφείο δέχεται 10-12 κλήσεις από πολίτες που αναφέρουν περιπτώσεις νέων αστέγων όχι μόνο στο κέντρο της πόλης -κυρίως στο ιστορικό κέντρο και στο χώρο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού όπου καταφεύγουν αρκετοί- αλλά και στην περιφέρεια του δήμου, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Β΄ Δημοτική Ενότητα. Συνολικά ο αριθμός τους, πέρσι, υπολογιζόταν σε 700, καθώς η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, σε συνεργασία με επιστήμονες του ΑΠΘ, είχε προχωρήσει στην καταγραφή τους. Σε δωμάτια ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης φιλοξενούνται σήμερα έξι άτομα, ενώ, όπως σημειώνει ο κ. Κατσούλης, υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας άλλων δύο.Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στην εξεύρεση μίας μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ υπάρχουν ήδη συνομιλίες με εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την παραχώρηση χώρου σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο, και εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης και της Διεθνούς Εκθεσης. Η μοναδική δομή φιλοξενίας αστέγων στην πόλη -αυτά τα δωμάτια σε ξενοδοχείο- θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, με επιστολή του στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, είχε ζητήσει τη δωρεάν διάθεση απενεργοποιημένων βαγονιών σιδηροδρόμων για τη στέγαση οικογενειών που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.