KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
  • ΑΡΘΡΑ--
  • ΕΛΛΑΔΑ--
  • ΥΦΗΛΙΟΣ--
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
  • ΑΠΟΨΕΙΣ--
  • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
  • ΠΑΙΔΕΙΑ--
  • ΙΣΤΟΡΙΑ--
  • ΜΟΥΣΙΚΗ--
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
  • Μ.Μ.Ε--
  • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
  • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
  • BLOGS--
  • ΔΙΑΦΟΡΑ--
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
  • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013


 Τι σημαίνει "κακή τράπεζα"; (Bad Bank)

Μία πολύ καλή ανάλυση του θέματος:

από το http://www.sigmalive.com
Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία μίας νέας τράπεζας η οποία θα απορροφήσει τα αρνητικά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή η δημιουργία μίας «bad bank». Πολύ συζήτηση γίνεται για το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η «κακή τράπεζα».
Ουσιαστικά το σενάριο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση θα εφαρμοστεί ως εξής:
Η καλή τράπεζα
Η καλή τράπεζα θα απορροφήσει τα θετικά στοιχεία της Λαϊκής και τις διασφαλισμένες καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Υπάρχει πιθανότητα να διασφαλιστούν καταθέσεις έως 200.000 ευρώ αλλά αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί πλέον.
Θα μεταφερθούν στη νέα τράπεζα και όλα τα δάνεια τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά.
Επίσης στη νέα τράπεζα θα μεταφερθούν και μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Λαϊκής που θα χρειαστεί η νέα τράπεζα για να λειτουργήσει.
Η κακή τραπέζα
Στην «κακή τράπεζα» θα παραμείνουν:
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Τα μη αναγκαία ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία.
Οι καταθέσεις πέραν των 100.000 ή 200.000 ευρώ που δεν είναι εξασφαλισμένες.
Με τη δημιουργία της καλής τράπεζας σημαίνει ότι θα αναλάβει εκκαθαριστής με στόχο να εισπράξει από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής που δεν θα μεταφερθούν στη νέα τράπεζα. Εκείνα τα κεφάλαια θα αποδοθούν στους καταθέτες που θα χάσουν τις καταθέσεις τους.
Πως λειτουργεί η λογική της κακής τράπεζας
Η Τράπεζα Χ έχει αυτή τη στιγμή περιουσιακά στοιχεία 105 ευρώ (στεγαστικά δάνεια, εμπορικά δάνεια, μετρητά κ.ά.). Τα 95 ευρώ είναι υποχρεώσεις (λογαριασμοί καταθέσεων, ομόλογα, άλλη χρηματοδότηση) και απομένουν κεφάλαια 10 ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία είναι ότι έχει αξία και θα μπορούσε να πωληθεί σε περίπτωση ανάγκης άντλησης μετρητών. Οι υποχρεώσεις είναι ουσιαστικά η δέσμευση της τράπεζας ότι θα πληρώσει τα χρήματα σε άλλους ανθρώπους ενώ το κεφάλαιο είναι η καθαρή αξία που ανήκει στους μετόχους της τράπεζας.
Τα περιουσιακά στοιχεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίας. Τα 60 ευρώ είναι «καλά» περιουσιακά στοιχεία όπως τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 45 ευρώ είναι «κακά» περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτά τα 45 ευρώ περιλαμβάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι ενυπόθηκοι τίτλοι κ.ά. Από τη στιγμή που η τράπεζα δεν μπορεί να αντλήσει άλλη χρηματοδότηση της απομένουν δύο δρόμοι:
Η προβληματική τράπεζα διαχωρίζεται σε καλή και κακή τράπεζα, ενώ στο δεύτερο το κράτος δημιουργεί μία μεγάλη «κακή τράπεζα» στην οποία όλες οι υπόλοιπες τράπεζες ξεφορτώνουν τα «τοξικά» τους στοιχεία.
Ο διαχωρισμός της τράπεζας
Στο πρώτο μοντέλο η καλή τράπεζα παίρνει τα 60 ευρώ περιουσιακά στοιχεία και η κακή τράπεζα τα 40 ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των υπολοίπων παθητικών. Η κακή τράπεζα λογικά θα καταρρεύσει.
Σε αυτό το μοντέλο υπάρχει ο προβληματισμός για το πώς κατανέμεις τις υποχρεώσεις στις δύο νέες τράπεζες. Η πιο απλή λύση είναι να γίνει η κατανομή σε αναλογική βάση. Αν δηλαδή η αρχική τράπεζα χρωστούσε σε κάποιον ένα ευρώ η καλή τράπεζα θα του χρωστάει 60 σεντ και η κακή τράπεζα θα του χρωστάει 40 σεντ. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι με βάση τη νομοθεσία ο διαχωρισμός των υποχρεώσεων με αυτό τον τρόπο είναι παράνομος.
Η άλλη λύση είναι αυτή που εφαρμόστηκε στη UBS το Νοέμβριο του 2009 όταν «ξεφορτώθηκε» 60 δις σε μία νέα τράπεζα. Για να το κάνει συγκέντρωσε 6 δις από μετοχές που αγόρασε το ελβετικό κράτος, ενώ ακολούθως υπήρξε δανεισμός ύψους 54 δις από την ελβετική κεντρική τράπεζα.. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι εφαρμόσιμα στην προκειμένη περίπτωση της Λαϊκής αφού η κυπριακή δημοκρατία δεν μπορεί να δανείσει το παραμικρό ποσό.
 Η μεγάλη-κακή τράπεζα
Στο σενάριο της «μεγάλης κακής τράπεζας» την οποία είχε προτείνει μετά την πτώση της Leahman και ο Ben Bernanke, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Με τη δημιουργία της «μεγάλης κακής τράπεζας» αρχίζουν όλες οι τράπεζες να ξεφορτώνουν τα δικά τους «τοξικά δάνεια». Σε αυτή την περίπτωση η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναλάμβανε τη χρηματοδότηση της νέας τράπεζας εξυπηρετώντας στην ουσία τους μεγαλομετόχους των υπόλοιπων τραπεζών.
Προηγούμενο κακών τραπεζών
Η τακτική της κακής τράπεζας εμφανίστηκε στα 90’s στη Σουηδία όταν η σουηδική κυβέρνηση δημιούργησε δύο κακές τράπεζες. Η Retriva δημιουργήθηκε για να απορροφήσει τα επισφαλή δάνεια της Gotabank και η Securum γι να απορροφήσει τα επισφαλή δάνεια της Nordbanken. Επίσης και στη Φινλανδία δημιουργήθηκε η OHY Arsenal για να απορροφήσει χρεοκοπημένα assets τραπεζών.
Τη μέθοδο δημιουργίας «κακής τράπεζας» έχουν εφαρμόσει έως τώρα η αμερικανική Citigroup, η ελβετική UBS ενώ και στην Ισπανία δημιουργήθηκε η Sareb η οποία άρχισε να απορροφάει τοξικά δάνεια.


Από την www.imerisia.gr τώρα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας πανελλαδικής bad bank, με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο, όπως έχει γίνει με τις περιπτώσεις της Αγροτικής,του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton, είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εξυπηρετείται ένας διπλός στόχος:
Να «σωθούν» αρκετά ακίνητα -κατοικίες και επαγγελματική στέγη-, από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μία δεύτερη ευκαιρία.
Να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα βαρίδια των προβληματικών δανείων.
Την ίδια ώρα οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των «κακών» δανείων.
Θα πρέπει αν αναφέρουμε ότι οι τράπεζες που έχουν σπάσει στα δύο, στο «κακό» κομμάτι έχουν μεταφερθεί τα προβληματικά δάνεια, και συγκεκριμένα τα στεγαστικά που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 180 μέρες, καθώς τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες.
Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις «κακές τράπεζες» έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό.
Αν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν είτε με ρύθμιση, είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητα τους.
Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να αγοράσει τα «κακά» δάνεια από τις συστημικές τράπεζες, σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. «Σίγουρα δεν θα τα αγοράσει στο 100% της αξίας τους, αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει: άλλα θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30%, άλλα στο 15%».
Σημειώνουμε ότι η άνοδος των «κόκκινων» δανείων, δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5δισ ευρώ στις συστημικές τράπεζες, και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξάνονται στα 33δισ ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιαοποίησης τους, αντί των 27,5δισ ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου, ξεπέρασαν το 25%. Δηλαδή «έσκασε» το 1 στα 4. Τα υπόλοιπα δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 230δισ ευρώ και από αυτά τα 57,5δισ ευρώ ήταν στο «κόκκινο».
Ωστόσο ο διαχωρισμός των προβληματικών δανείων από τα υγιή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Οι επίτροποι έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των δανείων, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσα δάνεια είναι όντως ενήμερα και πόσα όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: