KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO
- ΔΕΔΙΔΗΣ Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
- Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
- Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
- ΑΡΘΡΑ--
- ΕΛΛΑΔΑ--
- ΥΦΗΛΙΟΣ--
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
- ΑΠΟΨΕΙΣ--
- ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
- ΠΑΙΔΕΙΑ--
- ΙΣΤΟΡΙΑ--
- ΜΟΥΣΙΚΗ--
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
- Μ.Μ.Ε--
- ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
- BLOGS--
- ΔΙΑΦΟΡΑ--
- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
- ΥΓΕΙΑ
ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013
Γράφει ο Αμούργη Ειρήνη - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Σωστή διατροφή κατά την περίοδο νηστείας
21 Μαρτίου 2013
ς
Υπάρχει
ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που τηρούν τις νηστείες οι οποίες είναι
καθορισμένες από τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό(τουλάχιστον 180 ημέρες το
χρόνο).Στην πραγματικότητα η αξία της νηστείας είναι μεγάλη καθώς
βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Παράλληλα όμως χρειάζεται
και προσοχή για όσους νηστεύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή υπάρχει
πιθανότητα έλλειψης κάποιων βιταμινών.
Νηστεία είναι αποχή από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού,
γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Κατά συνέπεια υπάρχει αυξημένη
κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά
φαγητά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Τα οφέλη της νηστείας.
- Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές, καθώς αποφεύγεται η κατανάλωση ζωικού λίπους και χοληστερόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου που προέρχονται από τη διατροφή μας. Εξάλλου, η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος φέρνει πολύ κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, η οποία αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά της ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων, όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες.
- Αυξάνεται ή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών που ευθύνονται για την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου(π.χ. παχέως εντέρου, μαστού και προστάτη).
- Αυξάνεται η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C , καροτινοειδή, βιταμίνη Ε , βιταμίνη Α, κάλιο ,μαγνήσιο και φυλλικό οξύ οι οποίες ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Προσοχή όμως! Χρειάζεται αποφυγή υπερκατανάλωσης θαλασσινών καθώς είναι κρυφές πηγές χοληστερίνης και ουρικού οξέως.
Τι πρέπει να προσέχουμε.
- Το νηστίσιμο διαιτολόγιο περιορίζει την πρόσληψη κάποιων βιταμινών, όπως ασβέστιο, σίδηρος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β λόγω της βιοδιαθεσιμότητάς τους από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Γι’ αυτό παίρνουμε τροφές που είναι καλές πηγές ασβεστίου όπως ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο , ο χαλβάς, το σουσάμι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά(π.χ. σπανάκι).
- Πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο καθώς μπορεί να μην καλύπτονται οι ανάγκες σιδήρου. Είναι γνωστό πως υπάρχει σίδηρος στο φυτικό βασίλειο, αλλά απορροφάται σε μικρές ποσότητες λόγω κάποιων συστατικών που υπάρχουν σε αυτές. Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια , οι ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και θαλασσινά. Κρίνεται ακόμη σκόπιμη η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C η οποία μεγιστοποιεί την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου.
- Παράλληλα για να αποφευχθούν ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αναγκαίο να καταναλώνονται τροφές όπως είναι οι ξηροί καρποί, χαλβάς, το ταχίνι και εμπλουτισμένα δημητριακά.
Συμπερασματικά, η νηστεία συμβάλλει πραγματικά στην σωματική
αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και τη γνώμη του ειδικού χρειάζεται όταν η
νηστεία είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ο οργανισμός στερείται
μερικά θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ.
παιδιά, έφηβοι, εγκυμονούσες, γυναίκες σε γαλουχία, άτομα που πάσχουν
από κάποια ασθένεια) μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου