KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
 • ΑΡΘΡΑ--
 • ΕΛΛΑΔΑ--
 • ΥΦΗΛΙΟΣ--
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
 • ΑΠΟΨΕΙΣ--
 • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
 • ΠΑΙΔΕΙΑ--
 • ΙΣΤΟΡΙΑ--
 • ΜΟΥΣΙΚΗ--
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
 • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
 • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
 • Μ.Μ.Ε--
 • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
 • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
 • BLOGS--
 • ΔΙΑΦΟΡΑ--
 • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
 • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012


κορόιδεψαν τον κόσμο με τα Φωτοβολταϊκά !!!

Φωτοβολταϊκά ήθελες; Άρπα την!
Βαριά συμπτώματα διπολικής πολιτικής διαταραχής παρουσιάζει η κυβέρνηση, αφού την ίδια στιγμή που ευαγγελίζεται την ανάπτυξη και δίνει τα «ρέστα» της για την προσέλκυση επενδυτών, στέλνει στην πυρά δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και των υπόλοιπων ΑΠΕ.
Ο τρόπος μάλιστα που επέλεξε να «τιμωρήσει» τους επενδυτές της πράσινης ανάπτυξης, έχει προκαλέσει παράκρουση στην αγορά, αφού η κυβέρνηση προχώρησε με το «έτσι θέλω» και χωρίς να υπάρχει καν σχετική απαίτηση από την τρόικα, στην επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των ΑΠΕ, και μάλιστα αναδρομικά!
Όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς όταν προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των προτάσεών τους για την οικονομία έθεταν και θέμα φορολόγησης κατά 1% του τζίρου των επιχειρήσεων, έπεσε φωτιά να τους κάψει… Σήμερα, όμως, που η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε, διέταξε και επέβαλε έκτακτη εισφορά 10%-30% επί του τζίρου των ΑΠΕ, κατάπιαν τη γλώσσα τους.
Τα μέτρα προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αφού, την ώρα που έχουν γίνει κουρελόχαρτο σύνταγμα και νόμοι προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, ψηφίστηκε στο Μνημόνιο 3 μια βαθιά αντιαναπτυξιακή ρύθμιση που οδηγεί σε περιπέτειες έναν αναπτυσσόμενο κλάδο της οικονομίας.
Η κατάσταση, πλέον, στις επιχειρήσεις των ΑΠΕ είναι δραματική αφού περισσότεροι από 10.000 επενδυτές στον τομέα των φωτοβολταϊκών, που πλήττονται περισσότερο από τα αντιαναπυξιακά μέτρα της κυβέρνησης, οδηγούνται σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους προς τις τράπεζες και με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση. Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται και οι πάνω από 20.000 εργαζόμενοι του κλάδου, που συνειδητοποιούν ότι οδηγούνται στην ανεργία ενώ μέχρι πρότινος είχαν ενταχθεί στην περισσότερο αναπτυσσόμενη και εύρωστη αγορά εργασίας.

«Ξαφνικός θάνατος»
Οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για «ξαφνικό θάνατο» των επιχειρήσεων αφού, σύμφωνα με τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο Μνημόνιο 3, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 25%-30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών (πλην οικιακών) και 10% στους λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ και τους σταθμούς ΣΗΘΥΑ.
Η έκτακτη εισφορά έρχεται να προστεθεί στους φόρους (εταιρικό και μερισμάτων) της τάξης του 40% που επιβάλλονται επί των κερδών, ανεβάζοντας τη συνολική φορολόγηση σε εξωπραγματικά ύψη, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να καταστούν άμεσα μη βιώσιμες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα μέτρα πλήττουν περισσότερο τους πολύ μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές. Συγκεκριμένα, υπολογίζονται σε 3.000 οι πολύ μικροί επενδυτές φωτοβολταϊκών που έχουν υλοποιήσει πριν από το τέλος του 2011 έργα 20 kWp, σε πάνω από 5.000 οι επενδυτές που έχουν κατασκευάσει έργα των 100 kWp και σε περίπου 500 οι επενδυτές με φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος άνω των 150 kWp.
Στους χαμένους συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες με τα, περίπου, 300 αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία και οι οποίοι έχουν δανειστεί με υψηλά επιτόκια.
Επί ποδός βρίσκονται και οι τράπεζες, με τα στελέχη τους να εκφράζουν έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι αφού εκτιμούν ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν άμεσα τη δυνατότητα των πελατών τους να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι και το ΥΠΕΚΑ έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων αφού στην ανακοίνωση για την τελική ρύθμιση της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου ανέφερε: «το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις Τράπεζες και προσδοκά στη θετική ανταπόκρισή τους». Και όταν αναφέρεται στην ανταπόκριση, εννοεί τους τρόπους αντιμετώπισης που πρέπει να βρουν οι τράπεζες για να αποτρέψουν κατά το δυνατόν ένα «κραχ» στη συγκεκριμένη αγορά, αναλαμβάνοντας μερίδιο του κόστους.

Διαφωνία τρόικας
Τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν προσωπική «επιτυχία» της κυβέρνησης και δεν μπορεί να πετάξει, κατά την προσφιλή τακτική της, το μπαλάκι στην τρόικα, η οποία, μάλιστα, διά του αρμοδίου επιτρόπου έχει εκφράσει τη διαφωνία της. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Oettinger στις 24.10.2012 στον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών για το θέμα: «Κατανοούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απορρίπτει την ιδέα για φορολόγηση λειτουργούντων φωτοβολταϊκών σταθμών, παρά τις επανειλημμένες και σαφείς αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τέτοια μέτρα αποτελούν αναδρομικές μεταβολές των συστημάτων ενίσχυσης υπαρχουσών επενδύσεων. Τέτοια μέτρα αναδρομικού χαρακτήρα πρέπει, κατά την άποψή μας, να αποφεύγονται πάση θυσία, καθώς υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι τα μέτρα, όπως και εκείνα του Αυγούστου που έβαλαν «πάγο» σε νέες επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού, που διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.) και μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Τα στελέχη της αγοράς αντιτείνουν ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και δεν πείθουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αντίθετα θα διαιωνίσουν το πρόβλημα. Επισημαίνουν ακόμα ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα που δίνουν οι καταναλωτές για την καθαρή ενέργεια, αλλά τα χρήματα που δίνουν για να στηρίζουν ένα ξεπερασμένο και ρυπογόνο ενεργειακό μοντέλο που συνεχίζει να εξαρτάται από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο.
Η επόμενη «μάχη» αναμένεται να δοθεί στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού ήδη οι ενώσεις των επενδυτών ΑΠΕ έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένεται και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: