KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
  • ΑΡΘΡΑ--
  • ΕΛΛΑΔΑ--
  • ΥΦΗΛΙΟΣ--
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
  • ΑΠΟΨΕΙΣ--
  • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
  • ΠΑΙΔΕΙΑ--
  • ΙΣΤΟΡΙΑ--
  • ΜΟΥΣΙΚΗ--
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
  • Μ.Μ.Ε--
  • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
  • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
  • BLOGS--
  • ΔΙΑΦΟΡΑ--
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
  • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ


Τι συμβαίνει και καιγόμαστε πχ με τις καυτερές πιπεριές;

Γιατί καιγόμαστε με τα καυτερά; Τι συμβαίνει στο στόμα μας και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να διώξουμε...
το κάψιμο από πχ μία καυτερή πιπεριά;

Αν το σκεφτείτε, είναι περίεργο φαινόμενο. Στην ουσία, το κάψιμο από καυτερές πιπεριές, σκόρδα, κλπ, βασίζεται σε μία ουσία που "ξεγελάει" τον οργανισμό μας.

Δεν θα αναλύσουμε σε βάθος, θα δούμε τι συμβαίνει απλά, όμορφα και κατανοητά!

Γιατί νιώθουμε κάψιμο;
Σε κάθε σημείο του σώματός μας έχουμε νεύρα. Αυτά τα νεύρα ουσιαστικά είναι αισθητήρια και ειδοποιούν τον εγκέφαλο αν υπάρξουν τυχόν επικίνδυνα φαινόμενα στην κάθε περιοχή του σώματός μας. Ο εγκέφαλος δέχεται το σήμα αυτό σαν πόνο, γι' αυτό και πονάμε στην περιοχή που διεγέρθηκαν τα νεύρα.


Αυτά τα νεύρα διεγείρονται είτε σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε σε έντονες μηχανικές διεγέρσεις όπως είναι το τσίμπημα, το κόψιμο, κλπ, είτε σε επικίνδυνες για το δέρμα χημικές ουσίες.

Οπότε αυτό που συμβαίνει είναι το εξής:

Οι καυτερές πιπεριές, τα σκόρδα, κλπ, έχουν μέσα τους μία χημική ουσία που δεν είναι επικίνδυνη για το δέρμα ή τον οργανισμό.

Όμως αυτή η ακίνδυνη ουσία, μπερδεύει τα νεύρα και αυτά διεγείρονται, προειδοποιώντας, ας το πούμε έτσι απλά, τον εγκέφαλο ότι ήρθαν σε επαφή με επικίνδυνη χημική ουσία.

Έτσι, νιώθουμε κάψιμο σαν το κάψιμο που θα είχαμε από πχ αν πίναμε κεζάπ!

Γιατί όμως δεν καιγόμαστε στα χέρια αλλά μόνο στο στόμα, στα μάτια, κλπ;
Να αναφέρουμε πως τα νεύρα σε διάφορα σημεία του σώματος, έχουν διαφορετική ευαισθησία, ανάλογα με την περιοχή.

Σε περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες, τα νεύρα είναι εξίσου πιο ευαίσθητα.

Έτσι, αν πιάσουμε το εσωτερικό μίαςκαυτερής πιπεριάς, δεν αντιλαμβάνονται τα νεύρα των χεριών αυτή τη χημική ουσία που μεταφέρουν πάνω τα χέρια μας, λόγω της μειωμένης ευαισθησίας τους.

Αν όμως αγγίξουμε τα μάτια μας, με τα χέρια που έχουν πάνω τους τη χημική ουσία, τότε τα νεύρα των ματιών διεγείρονται και νιώθουμε κάψιμο.

Επειδή τα νεύρα στην περιοχή των ματιών είναι ακόμα πιο ευαίσθητα από αυτά του στόματός μας, μπορεί να δημιουργηθεί κοκκινίλα ή ακόμα και πρήξιμο του ματιού. Αυτά τα φαινόμενα είναι καθαρό αποτέλεσμα άμυνας του οργανισμού μας, σε μία χημική ουσία που θεωρεί επικίνδυνη, που στην ουσία δεν είναι! Κάτι σαν την αλλεργία δηλαδή!

Γιατί το κάψιμο δεν είναι στιγμιαίο και είναι παρατεταμένο;
Όταν καούμε, η ουσία αυτή μένει προσκολλημένη πχ στο στόμα μας, με αποτέλεσμα να γίνονται αυτά που προαναφέραμε. Τρώγοντας όμως κι άλλες τροφές, σταδιακά διώχνουν και συμπαρασύρουν την ουσία αυτή στο στομάχι.

Για να καταλάβετε αυτό με την προσκόλληση, αυτή η χημική ουσία είναι σαν ένα είδος λαδιού.

Σκεφτείτε, το λάδι προσκολλάει με τρόπο που δεν μπορούμε να το διώξουμε εύκολα από πχ τα χέρια μας. Αυτό συμβαίνει και εδώ.

Έτσι, σταδιακά τα νεύρα νιώθουν την ουσία να μειώνεται και μειώνεται αντίστοιχα και η διέγερσή τους, μέχρι που όταν εκλείψει, ας το πούμε απλά, ησυχάζουν. Τότε νιώθουμε το κάψιμο να έχει σταματήσει ολοκληρωτικά.

Πως διώχνουμε το κάψιμο αποτελεσματικά;
Όπως αναφέραμε λίγο πριν, αυτή η ουσία έχει τις ίδιες ιδιότητες με το λάδι. Προσκολλάται και δεν φεύγει εύκολα.

Αντίστοιχα με το λάδι, την ουσία αυτή δεν μπορεί να τη διώξει το νερό! Το νερό το μόνο που κάνει, είναι να δροσίζει ας το πούμε προσωρινά την "καμμένη" περιοχή, απαλύνοντας τον πόνο για λίγο, χωρίς όμως καμία εξέλιξη στην αποβολή της ουσίας αυτής!

Οι πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι είναι να:

1) φάτε ψωμί
Το ψωμί απορροφά και διώχνει την ουσία αυτή, όπως ακριβώς κάνει και με το λάδι!

2) πιείτε γάλα
Το γάλα περιέχει μία ουσία που λέγεται καζεΐνη, και αυτή θα διώξει αποτελεσματικά τη χημική ουσία!


Δεν υπάρχουν σχόλια: