KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
  • ΑΡΘΡΑ--
  • ΕΛΛΑΔΑ--
  • ΥΦΗΛΙΟΣ--
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
  • ΑΠΟΨΕΙΣ--
  • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
  • ΠΑΙΔΕΙΑ--
  • ΙΣΤΟΡΙΑ--
  • ΜΟΥΣΙΚΗ--
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
  • Μ.Μ.Ε--
  • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
  • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
  • BLOGS--
  • ΔΙΑΦΟΡΑ--
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
  • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η Α.Ε.Π.Ι. ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ, ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ


Ελεύθερη Μουσική δυνητικά σε χιλιάδες καταστήματα

Με αφορμή αίτημα καταστήματος-συνδρομητή της Jamendo


    
  • Ο οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας γνωμοδότησε πρόσφατα ότι οι Δήμοι πρέπει να χορηγούν άδειες χρήσης μουσικής σε τοπικούς καταστηματάρχες χωρίς αντίτιμο, εάν αυτοί δηλώνουν υπεύθυνα ότι χρησιμοποιούν μουσική δημιουργών ή άλλων δικαιούχων που δεν έχουν αναθέσει τη διαχείρισή της σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και ιδίως στην ΑΕΠΙ και στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. 
  • Με την απόφαση αυτή θεωρείται ότι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αρκεί να υποβάλλουν στους δήμους μια υπεύθυνη δήλωση ότι στο κατάστημά τους αναπαράγουν μουσική από καλλιτέχνες που δεν είναι μέλη οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ιδίως στις προαναφερόμενες) και ως εκ τούτου ο καλλιτέχνης δεν αναμένει να συλλέξει πνευματικά δικαιώματα. 
  • Με απλά λόγια, με την γνωμοδότηση αυτή επιτρέπεται το, μάλλον αυτονόητο ότι, μπορεί να αναπαράγεται χωρίς αντίτιμο σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες μουσική από καλλιτέχνες που επιλέγουν να διαθέτουν τη μουσική τους ελεύθερα και για προσωπική και για εμπορική, στην προκειμένη περίπτωση, χρήση. 
Επίσης, με αφορμή το γεγονός θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι, δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες μέλη κάποιου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Ποιος είναι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας;

Κύριος σκοπός του ΟΠΙ είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, η μέριμνα για την εφαρμογή του Ν.2121/1993 και των διεθνών συμβάσεων, η εποπτεία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Ο ΟΠΙ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ασχολείται γενικά με κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, εκπροσωπεί την Ελλάδα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νίκη και για τους Creative Commons
Η γνωμοδότηση του Ο.Π.Ι., θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη χρήση των αδειών Creative Commons, άδειες με τις οποίες οι καλλιτέχνες μπορούν να διαθέσουν τη μουσική τους ελεύθερα και δωρεάν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο αδειοδότης παραιτείται από όλα τα δικαιώματά του επί του έργου του, όπως εξηγεί η ελληνική ομάδα για τις άδειες Creative Commons στην Ελλάδα στην αφιερωμένη ιστοσελίδα creativecommons.gr.
H άποψη της ελληνικής ομάδας Creative Commons
«Η γνωμοδότηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι ένα θετικό βήμα για τη χρήση μουσικής, από καλλιτέχνες που επιθυμούν την ελεύθερη αναπαραγωγή τους.
Είναι μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο σε πάρα πολλά καταστήματα, που επιθυμούσαν να κάνουν χρήση μουσικής με άδεια Creative Commons, αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν την επιμονή ορισμένων Δήμων για αδειοδότηση από φορείς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι άδειες Creative Commons γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς διεθνώς, δίνοντας ένα βήμα σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να διανέμουν τη μουσική τους ελεύθερα», δηλώνει στο tech.in.gr ο κος Νίκος Ρούσσος, επιστημονικός συνεργάτης της μη κερδοσκοπικής Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα(ΕΕΛ/ΛΑΚ).
Σημαντικές πληροφορίες για τη διάθεση του έργου των καλλιτεχνών με άδειες Creative Commons δημοσιεύονται με σαφήνεια από την ελληνική ομάδα.
Με αφορμή τη μουσική από το Jamendo
Η εν λόγω γνωμοδότηση του Ο.Π.Ι. αφορούσε αίτημα προς το Δήμο Αγίου Δημητρίου από κατάστημα-συνδρομητή της Jamendo, της διαδικτυακής υπηρεσίας ελεύθερης διάθεσης μουσικής η οποία διέπεται από τις αρχές των αδειών Creative Commons. Ο δικτυακός τόπος fairmusic.gr επεδίωξε επίμονα επί 51 ημέρες την επίμαχη γνωμοδότηση, την οποία χαρακτηρίζει πανηγυρικά «νίκη».
Όπως εξηγεί στο tech.in.gr, ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας fairmusic.gr, κος Πάνος Παναγιωτόπουλος, «Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και τον τρόπο που επιλέγουν οι δημιουργοί να τα διαχειριστούν, απαιτούμε το δικαίωμα του δημιουργού να αποφασίζει τον τρόπο διαχείρισης της δουλειάς του. Και αν αυτός ο τρόπος είναι η δωρεάν προσφορά στο κοινό, όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν».
Εδώ, θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι όταν κάποιος καλλιτέχνης επιλέγει να διαθέσει το έργο του δωρεάν μέσω Διαδικτύου αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι αποποιείται των δικαιωμάτων του, ούτε ότι έχει επιλέξει να το διαθέσει με άδεια Creative Commons, ούτε ότι μπορεί να το πράξει μόνο μέσω της υπηρεσίας της Jamendo ή του fairmusic.gr.
Επίσης, όποιος θέλει να αναπαράγει ελεύθερη μουσική στο κατάστημά του δεν είναι απαραίτητο να εγγραφεί συνδρομητής στην αντίστοιχη υπηρεσία της Jamendo μέσω του fairmusic.gr –αρκεί να το κάνει απευθείας από το jamendo.com (Jamendo PRO), καταβάλλοντας αντίτιμο ανάλογα με την έκταση του καταστήματος.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ετήσια συνδρομή Jamendo PRO για ένα κατάστημα έως 100 τετραγωνικά μέτρα χρεώνεται 48 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και αφορά στην απεριόριστη αναπαραγωγή λιστών τραγουδιών μέσω Διαδικτύου, επιλεγμένες από εξειδικευμένες ομάδες σε 21 κατηγορίες μουσικής με επιλογή από 10.000 τραγούδια και καθημερινή ανανέωση.  Η μουσική μπορεί να διανέμεται και σε φυσικά μέσα και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με 25 ευρώ διατίθενται σε USB stick 8GB έως και 2000 τραγούδια.
Έτσι, τα καταστήματα-συνδρομητές της Jamendo μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα αναπαραγωγής μουσικής με άδειες Creative Commons (CC, εν συντομία) ακόμα και για έργα στα οποία ο δημιουργός ή ο δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων έχει παρακρατήσει το δικαίωμα αναπαραγωγής για εμπορική χρήση (άδεια non-commercial). Σε αυτή την περίπτωση, οι καλλιτέχνες αποζημιώνονται για την εμπορική χρήση από τα έσοδα που τους αναλογούν από τις συνδρομές των καταστημάτων.
H fairmusic.gr συνεργάζεται με την Jamendo και προτίθεται να ξεκινήσει ένα εγχείρημα εγγραφής συνδρομητών έμμεσα στο Jamendo (με υψηλότερη όμως συνδρομή που ξεκινά από τα 120 ευρώ για ένα χρόνο και για επιφάνεια καταστήματος έως 100 τετραγωνικά μέτρα). Το κόστος της συνδρομής θα μειώνεται κατά 20% όταν η ενδιαφερόμενη επιχείρηση έχει αποκτήσει έκπτωση μέσω του δικτύου συνεργατών που θα αναπτύξει από την δραστηριότητά της η εταιρεία που θα αναλάβει το εγχείρημα (προς το παρόν, το fairmusic.gr είναι μια υπό σύσταση μη κερδοσκοπική εταιρεία, την οποία διαχειρίζεται η Πάνος Παναγιωτόπουλος και Συνεργάτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: