Ένα από τα τροπικά φρούτα που είνα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των super food είναι το γκουαρανά. Και μπορεί στη χώρα μας να μην μπορόύμε να το βρούμε στη μορφή του φρούτου, αλλά σε κάψουλες ή χυμό, όμως είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και αποτελεί επιλογή πολλών ανθρώπων που θέλουν να τονώσουν τον οργανισμό τους.
Τι είναι το guarana;
Το guarana προέρχεται από τους καρπούς ενός δέντρου της Νότιας Αμερικής. Επειδή είναι πλούσιο σε καφεϊνη, το guarana έχει γίνει διάσημο ενεργειακό συμπλήρωμα.
Σε τι μας ωφελεί το guarana;
Το ενεργό συστατικό του guarana είναι η καφεϊνη. Έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε καφεϊνη από τα άλλα φυτά. Μπορεί να περιέχει από 3.6 % ως 5.8% καφεϊνη, ενώ ο καφές αντίθετα έχει μόνο 2%. Η καφεϊνη βελτιώνει την πνευματική συγκέντρωση και την ετοιμότητα, ενώ το guarana βοηθάει στην γνωστική ικανότητα και την διάθεση. Χρησιμοποιείται, επίσης, για την ενίσχυση της  αθλητικής και σεξουαλικής επίδοσης. Επιπλέον, το guarana βοηθά σημαντικά στην απώλεια κιλών. Επειδή η καφεϊνη είναι τονωτική και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την διάθεση και βοηθάει στην απώλεια κιλών, προσφέρει στο guarana και τα ίδια αποτελέσματα.
Πώς λαμβάνουμε το guarana;
Πέρα από τους σπόρους guarana, δεν υπάρχει άλλη φυσική πηγή guarana. Έχει γίνει ωστόσο κοινό προσθετικό σε κάποια φαγητά και ποτά.
Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση guarana;
Οι παρενέργειες είναι γενικά οι ίδιες με αυτές του καφέ. Περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, άγχος, προβλήματα στο στομάχι και έντονο παλμό της καρδιάς. Οι μεγάλες δόσεις καφεϊνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να αυξηθεί ο παλμός της καρδιάς αλλά και η πίεση του αίματος. Η υπερβολική δόση καφεϊνης μπορεί επίσης να πρικαλέσει κρίσης και σπασμούς. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου πριν χρησιμοποιήσεις guarana όταν έχεις υψηλή πίεση ή διαταραχές άγχους, γλαύκωμα, οστεοπόρωση, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, προβληματα με τα νεφρά και το συκώτι.