ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ό,τι μπορούσαν, οι σύγχρονοι Έλληνες, το έκαναν για να καταστρέψουν οικιστικά το διαμάντι στο στέμμα της Βόρειας Ελλάδας: Τη Χαλκιδική.
Δεν υπάρχει σημείο που να μην έχτισαν, δεν υπάρχει βραβείο κακογουστιάς που να μην κέρδισαν. Και το φαύλο πελατειακό κράτος τους έκλεινε πάντα το μάτι…
Αν υπήρχε αστυνομία αισθητικής θα είχε γκρεμίσει την παμψηφία των τερατουργημάτων, που κοπρίζουν έναν άγιο τόπο.
Εξαίρεση, η Άφυτος, που σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ αντιστάθηκε στην οικιστική λαίλαπα, στο αμόκ των Θεσσαλονικέων που ήθελαν εξοχικό σε μια νύχτα -αν ήταν δυνατόν πάνω στη θάλασσα…

Ένας ηρωικός δήμαρχος, ο Βασίλης Παυλής, δεν κώλωσε, είπε όχι, και έδειξε το δρόμο της προστασίας ενός αληθινά παραδοσιακού χωριού.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και εκεί ο Ελληνάρας, που «τα γράφει» κανονικά όλα, και αμολάει το τετραώροφο μπετόν πάνω στο βράχο -με απαραίτητο αξεσουάρ την πολυθρύλητη καρέκλα «του γύφτου».
Η Άφυτος, παρά τους «αστερίσκους», αποτελεί οικιστικό κόσμημα στην ασχήμια της περιοχής. Και όχι μόνο.
Με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι είναι και πολιτιστικό στολίδι.
Βρίσκει κανείς διανοούμενους, εκεί που δεν το περιμένει.
Ανθρώπους που λατρεύουν τη μουσική και, γενικότερα, τις Τέχνες.
Χώρος συνάθροισης όλων ο «Κουτσόμυλος», το μπαρ του Γιάννη και της Μαίρης, όπου μπορείς να ακούσεις τα ποιοτικότερα τραγούδια
Ο Χατζιδάκις αγκαλιά με τον Μποτσέλι, ο Μίκης με τον Παβαρότι, η Χαρούλα κι ο Αλκίνοος με τον Ντύλαν, ο Μητσιάς και η Φλέρυ Νταντωνάκη με τον Λούτσιο Ντάλα και τη Σάρα Μπράιτμαν
Κι αν είναι Μεγάλη Παρασκευή και σε έχει δροσίσει το ανοιξιάτικο αεράκι του Επιταφίου, μπορεί να φανείς διπλά τυχερός.
Να καθίσει στο πιάνο ο συνθέτης της Αφύτου, Χρήστος Κολοβός, και να νιώσεις την ανάσταση να σε πλημμυρίζει 24 ώρες νωρίτερα -με τη συνδρομή του Φιλέα και της Μαρίας, του Στέλιου και της Μαρίας, του Γιώργου και της Γιάννας, του Θανάση και της Νανάς.
Κι αν κουραστεί ο Χρήστος, τα δάχτυλα στα πλήκτρα βάζει ο δίδυμος αδελφός του, ο Κώστας, και όλα βαδίζουν σωστά…
Μόνη «ανορθογραφία» η υπό κατοχήν παραλία από τα μεγάφωνα και τις ξαπλώστρες του beach bar…
Εκεί θα πληρώσεις τη Σουρωτή 4,5 ευρώ, αν το πιστεύετε. Αρχές Μαΐου 4,5 ευρώ. Όταν πέρυσι τον Αύγουστο την έδινε 3,5 ευρώ, όπως λένε οι ντόπιοι. Ας του τραβήξει κάποιος τα αυτιά του Ελληνάρα, που δείχνει να πιστεύει πως μέσα σε μια σεζόν θα βγάλει τα σπασμένα τεσσάρων χρόνων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο κίνδυνος για όλη την Ελλάδα.
Να θεωρήσουν τα «τζιμάνια» των τουριστικών περιοχών -που τόσα χρόνια δυσφημούσαν τη χώρα με τις αδιανόητες τιμές και τις άθλιες υπηρεσίες που προσέφεραν- ότι έφτασε η ώρα να ρεφάρουν τις ζημιές.
Και να πέσουν σαν ακρίδες πάνω στους τουρίστες, που φέτος αναμένεται να είναι περισσότεροι κατά ένα εκατομμύριο περίπου, σε σχέση με πέρυσι.
Ας έχει το νου της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Ελάχιστοι, δυστυχώς, έχουν αλλάξει νοοτροπία.
ΥΓ Για το καλοκαίρι ο Χρήστος Κολοβός ετοιμάζει υπέροχα πράγματα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας -τα περισσότερα θα γίνουν στο ανοιχτό θέατρο της Σίβηρης.
Αλλά και μέσα στην Άφυτο θα υπάρξουν εξαιρετικά πράγματα – ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, Στέλιος Φιλάτος, έχει προχωρήσει το σχεδιασμό.
Να πάτε, λοιπόν, στην Κασσάνδρα. Να γνωρίσετε την Άφυτο, αλλά και το Παλιούρι και το Ποσείδι και, βέβαια, το μοναδικό Πόρτο Βαλίτσα…
Ως το απόγευμα στη θάλασσα και το βράδυ στα καλλιτεχνικά δρώμενα…