Η βιταμίνη Κ ανήκει στην ομάδα των θρεπτικών εκείνων ουσιών που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, προλαμβάνοντας πολλά προβλήματα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα οφέλη και τις διατροφικές της πηγές!
Τι είναι η βιταμίνη Κ;


Η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα ενώσεων. Η πιο σημαντική από αυτές τις ενώσεις φαίνεται να είναι η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2. Η βιταμίνη Κ1 λαμβάνεται κυρίως από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ η  βιταμίνη Κ2 είναι μια ομάδα ενώσεων που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από το κρέας, το τυρί και τα αυγά και συντίθεται από  βακτήρια.
Σε τι μας ωφελεί η βιταμίνη Κ;
Η βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου και για την απομάκρυνση των ευρυαγγείων. Παράλληλα, η βιταμίνη Κ διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση θρόμβων του αίματος, αποτρέποντας την υπερβολική αιμορραγία. Σε αντίθεση με πολλές άλλες βιταμίνες, βιταμίνη Κ δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως διαιτητικό συμπλήρωμα.
Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ αυξάνουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας. Και μπορεί η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ να είναι σπάνια στους ενήλικες, είναι όμως πολύ συχνή στα νεογνά. Η βιταμίνη Κ επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας αντιπηκτικών φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα.
Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ μπορεί να εμφανίσουν: α) όσοι έχουν μια ασθένεια που επηρεάζει την απορρόφηση στην πεπτική οδό, όπως η νόσος του Crohn, β) όσοι λαμβάνουν φάρμακα που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της βιταμίνης Κ, γ) όσοι είναι σοβαρά υποσιτισμένοι και δ) όσοι πίνουν αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό.
Ποιες είναι οι πηγές της βιταμίνης Κ;
Καλές φυσικές διατροφικές πηγές της βιταμίνης K είναι:
-Τα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια και το μπρόκολο
-Τα Φασόλια και η σόγια
-Τα αυγά
-Οι φράουλες
-Το κρέας
Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες από την λήψη βιταμίνης Κ;
Οι παρενέργειες της βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν τις στομαχικές διαταραχές. Σε υψηλότερες δόσεις, ωστόσο, η βιταμίνη Κ μπορεί να προκαλέσει και αλλεργικές αντιδράσεις.