KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
  • ΑΡΘΡΑ--
  • ΕΛΛΑΔΑ--
  • ΥΦΗΛΙΟΣ--
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
  • ΑΠΟΨΕΙΣ--
  • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
  • ΠΑΙΔΕΙΑ--
  • ΙΣΤΟΡΙΑ--
  • ΜΟΥΣΙΚΗ--
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
  • Μ.Μ.Ε--
  • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
  • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
  • BLOGS--
  • ΔΙΑΦΟΡΑ--
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
  • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012


Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής

Αν είστε απ' αυτούς που φοβούνται τον οδοντίατρο, καιρός να αναθεωρήσετε. Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι δείγμα πολιτισμού. Αποτελεί επίσης αντικείμενο μελέτης της οδοντιατρικής επιστήμης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με διεθνείς έρευνες, τα υγιή και φροντισμένα δόντια αποτελούν σημαντικό κριτήριο επιλογής συντρόφου και φίλων και μερικές φορές γίνονται διαβατήριο για την επαγγελματική μας ζωή. Εντούτοις τα παραμελούμε, σχεδόν συστηματικά, ξεχνώντας ότι η καλύτερη -και πιο οικονομική- θεραπεία είναι η πρόληψη.

Ειδικά στη χώρα μας, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο γίνονται εκ των υστέρων, όταν έχει εκδηλωθεί το πρόβλημα, όταν έχουμε ήδη «χρεωθεί» με δόντια DMFT (συντομογραφία με την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα χαλασμένα, χαμένα ή σφραγισμένα δόντια).

Την επόμενη, λοιπόν, φορά που ένας πονόδοντος θα σας χαλάσει τη μέρα, μην τον παραμελήσετε επειδή ένα παυσίπονο το μείωσε.

Όμως πόσο κοστίζει το «δόντι»; Γεγονός παραμένει ότι ο οδοντίατρος κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάποιος τιμοκατάλογος, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ελάχιστα έξοδα ορισμένων θεραπειών. Μια απόπειρα που έκανε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθηνών να εκδώσει ένα κατάλογο με ενδεικτικές τιμές βρήκε εμπόδιο από την επιτροπή ανταγωνισμού γιατί στον κλάδο αυτό ισχύει ο νόμος της ελεύθερης αγοράς.

Αυτό πάντως που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι το καθημερινό βούρτσισμα και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σώζουν τα δόντια (αλλά και την τσέπη μας).

Ουλίτιδα

Τι είναι: Φλεγμονή των ούλων.

Πού οφείλεται: Στην οδοντική πλάκα. Αυτή περιέχει πολλά μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε ουλίτιδα είναι η κακή στοματική υγιεινή, τα στραβά δόντια, τα κακότεχνα σφραγίσματα, οι θήκες κ.ά.

Πώς θα το καταλάβουμε: Τα ούλα είναι πρησμένα και αιμορραγούν ακόμα και με ήπιο βούρτσισμα.

Πώς προλαμβάνεται: Με σωστή στοματική υγιεινή.

Πώς αντιμετωπίζεται: Ευτυχώς είναι μια αναστρέψιμη νόσος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας και επιστροφής των ούλων σε υγιή κατάσταση.

Η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό (αποτρύγωση), δηλαδή αφαίρεση της πέτρας από τα δόντια. Επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας εγκαίρως για να την αντιμετωπίσετε σε αρχικό στάδιο.

Περιοδοντίτιδα

Τι είναι: Μόλυνση των ιστών των δοντιών.

Πώς θα το καταλάβουμε: Δυστυχώς η νόσος μπορεί να εξελίσσεται χωρίς πόνο και να δίνει ελάχιστα ορατά συμπτώματα, ακόμη και στα τελευταία στάδια. Τα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι:

- Ούλα που ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή μετά.
- Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα.
- Κακοσμία του στόματος ή άσχημη γεύση.
- Υποχώρηση ούλων.
- Δημιουργία μεγάλων διάκενων ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.
- Χαλάρωση, κούνημα ή μετατόπιση των δοντιών.
- Αλλαγές στη σύγκλιση των δοντιών ή στην εφαρμογή κάποιας γέφυρας.

Πώς προκαλείται: Κυρίως από την πλάκα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, όπως:

- Κάποιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης.
- Οι ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην εφηβεία, στην εμμηνόπαυση.
- Μερικά φάρμακα (αντιεπιληπτικά και για τη στηθάγχη) μπορεί να προκαλέσουν αφύσικη ανάπτυξη του ιστού των ούλων.
- Το κάπνισμα.
- Η παραμέληση της στοματικής υγιεινής.
- Το οικογενειακό ιστορικό ουλίτιδας.

Πώς προλαμβάνεται

Φροντίστε να:

- Κόψετε το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν περιοδοντίτιδα από τους μη καπνιστές.
- Μειώστε το στρες.
- Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες E (φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά) και C (εσπεριδοειδή, μπρόκολα, πατάτες). Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν τον οργανισμό να αποκαταστήσει τους ιστούς.

Πώς αντιμετωπίζεται: Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, από το πώς ανταποκρίθηκε ο ασθενής σε τυχόν προηγούμενη θεραπεία και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν, από τη μη χειρουργική αντιμετώπιση για τον έλεγχο της ανάπτυξης των βακτηρίων μέχρι τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των συνδετικών ιστών.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η περιοδοντίτιδα οδηγήσει στην απώλεια δοντιού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εμφυτεύματα.

Πρόκειται για κατασκευές που είναι «ίδιες» με τα δόντια μας, φτιαγμένες από ειδικό τύπο τιτάνιου. Το συγκεκριμένο υλικό είναι ανεκτό στο 95% των ασθενών, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό το απορρίπτει ως ξένο σώμα (ακριβώς όπως σε μια μεταμόσχευση).

Πάνω στο εμφύτευμα στηρίζεται η προσθετική εργασία που είναι μια στεφάνη ή γέφυρα. Πρόκειται για μόνιμη αντικατάσταση του δοντιού/ών που έχουν χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: