KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
 • ΑΡΘΡΑ--
 • ΕΛΛΑΔΑ--
 • ΥΦΗΛΙΟΣ--
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
 • ΑΠΟΨΕΙΣ--
 • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
 • ΠΑΙΔΕΙΑ--
 • ΙΣΤΟΡΙΑ--
 • ΜΟΥΣΙΚΗ--
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
 • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
 • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
 • Μ.Μ.Ε--
 • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
 • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
 • BLOGS--
 • ΔΙΑΦΟΡΑ--
 • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
 • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

ΚΑΡΜΙΝΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ  ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ  ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ:ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ

ΚΑΡΜΙΝΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ.
Νίκος Κατσαρός
π..πρόεδρος ΕΦΕΤ

Η επικίνδυνη και απαγορευμένη χρωστική Ε 120, κοχενίλη ή καρμινικό οξύ,ή καρμίνες βρέθηκε σε μιά σειρά από αλλαντικά,ζαμπόν,καπνιστές μπριζόλες,καπνιστή γαλοπούλα,βραστή γαλοπούλα κλπ πού αποσύρθηκαν απο την αγορά οπως ανακοινωσε ο ΕΦΕΤ πουθενά όμως δεν αναφέρθηκε τι ποσότητες απο όλα αυτά τα προίόντα καταναλώθηκαν.Ως συνήθως οι έλεγχοι γίνωνται εκ των υστέρων και οι καταναλωτές ειναι τα πειραματόζωα.Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται  απο θηλυκά έντομα του είδους Coccous Cacta (είδος σκαθαριούν) αφου προηγούμενα ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη  ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία.Η ειρωνία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι οτι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι καθ όσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη.Ετσι ενας χορτοφάγος μπορεί να φάη μεχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια χωρίς να το γνωρίζει.Η κοχελίνη δεν είναι καρκινογόνος  και συνιστάται να το αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και όσοι υποφέρουν απο ασθμα ή αλλεργίες  .Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε: αλκοολούχα ποτά παγωτά,προίόντα αρτοποιοίας  (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα,κέικ,γκοφρέτες κλπ)στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια,γλυκά,ζελέ, μαρμελάδες  για να δίνει κόκκινο  ή αποχρωσεις κόκκινου σε αυτά τα προίόντα.
Εδώ ειναι και ο μεγάλος προβληματισμός για αυτήν την ατηγορία προσθέτων: τις χρωστικές για τους παρακάτω λόγους:
 1. Οι χρωστικές μπαίνουν στα τρόφιμα για να τους δίνουν χρώμα και να έλκουν τον καταναλωτή παραπλανώντας τον αφού αυτό δεν είναι το φυσικό τους..Δεν έχουν καμμία θρεπτική ή θερμιδική αξία ή άλλη αξία.
 2. Οι χρωστικές είναι συνήθως συνθετικές  και σε κάποιες περιπτώσεις φυσικές που προέρχωνται απο μή τρόφιμα οπως στην περίπτωση της κοχενίλης.Οι μακροχρόνιες επιδράσεις των χρωστικών στον οργανισμό δεν είναι γνωστές ούτε η αλληλεπίδραση αυτων με άλλα πρόσθετα στον οργανισμό.
 3. .Κάποιες απο αυτές αποδεικνύονται εκ των υστέρων ως επικίδυνες για την υγεία και απόσύρωνται.Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε 128 ή RED 2G που έμπαινε στα λουκάνικα,στις ιχθυοτροφές σολομού και πτηνοτροφές για ναδίνει στα προίόντα αυτά κόκκινο χρώμα( στην περίπτωση των πουλερικών έδινε κίτρινο χρώμα στον κρόκο των αυγών)Η Ε128 αποσύρθηκε διότι θεωρήθηκε ύποπτος καρκινογενέσεων  και αφού κυκλοφορούσε στηναγορά για περισσότερο απο γεκαπέντε χρόνια.Οι μεγαλες πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν δεδομένο οτι οι καταναλωτές είναι πειραματόζωα.
 4. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οταν αντεληφθησαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τρόφιμα που στην ετικέτα ανέφεραν τα  Ε  τότε επέτυχαν μεσω  της επιτροπής του CODEX ALIMENTARIUS να μην αναγράφεται το Ε ακολουθούμενο απο ένα τριψήφιο νούμερο π.χ Ε128 αλλά η κατηγορία προσθέτου π.χ. χρωστική ακολουθούμενη,απο την χημική του ονομασία π.χ καρμινικό οξύ.Πολλές φορές όμως παραλείπεται η κατηγορία του προσθέτου οπότε ο καταναλωτής διαβαζοντας την χημική ονομασία δεν καταλαβαινει τίποτα.Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια δεν επιτρέπεται., ενώ οι παιδικές τροφές  περιέχουν μικρότερες ποσότητες χρωστικώνΠοτέ δεν είπαν γιατί οπως δεν μας είπαν οτι τις πιο πολλές φορες τα παιδια τρώνε τα τρόφιμα που είναι για τους μεγάλους.Ποτέ δεν είπαν  οτι η ποσότητα χρωστικής που περιέχεται σε ένα τρόφιμο ειναι ασφαλής για τον ενήλικο και μή ασφαλής για τον ανήλικο.Δυστυχώς στον βωμό του κέρδους όλα επιτρέπωνται.
 5. Οι χρωστικές χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους τρόφιμο κυρίως σε:παγωτά,γαριδάκια,πατατάκια,αναψυκτικά,μαρμελάδες,σοκολάτες,τυποποιημένα γλυκά,γρανίτες ζαχαρωτά,ζελέδες καραμέλες,τσίχλες,έτοιμες τούρτες και κέικ,γλειφιτζούρια,μαργαρίνες ,ταραμά,μουστάρδες,διάφορα ποτά,κοκτέιλ,λικέρ,κοκα κόλα,κοκτέιλ φρούτων,λουκάνικα ,αλλαντικά κλπ.Παρά το γεγονός οτι ολες οι χρωστικές είναι εγκεκριμένες απο την ΕΕ και μόνο αυτές επιτρέπεται να κυκλοφορούν,ενας αριθμός δημοσιεύσεων  αναφέρει κάποιο βαθμό επικινδυνότητος για ωρισμένες απο αυτές όπως: E102 (Ταρτραζίνη),Ε104 (κίτρινο της κινολίνης),Ε110,Ε120(κοχενίλη)),Ε122(αζωρουμπίνη),Ε123(αμαράνθη)Ε124(ερυθρό της κοχελίνης)Ε127(ερυθροσίνη)Ε131,Ε132(ινδικοκαρμίνη),Ε133,Ε150,Ε150Α,Ε150C(καραμελώχρωμα)Ε154,Ε155,Ε160(νορμπιξίνη)Ε160Α,Ε160Β,Ε160C(εκχύλισμα παπρίκας)Ενδεχόμενες παρενεργειες που έχουν αναφερθεί οπως:καρκινογένεση,αλλεργίες,υπερκινητικότητα,αύπνία,άσθμα,γαστρεντερικά προβλήματα,μείωση λευκών αιμοσφαιρίων,προβλήματα θυρεοειδή


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/08/karmines-epikindines-sto-piato-mas.html#ixzz2bIYBMYWf

Δεν υπάρχουν σχόλια: