KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
 • ΑΡΘΡΑ--
 • ΕΛΛΑΔΑ--
 • ΥΦΗΛΙΟΣ--
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
 • ΑΠΟΨΕΙΣ--
 • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
 • ΠΑΙΔΕΙΑ--
 • ΙΣΤΟΡΙΑ--
 • ΜΟΥΣΙΚΗ--
 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
 • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
 • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
 • Μ.Μ.Ε--
 • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
 • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
 • BLOGS--
 • ΔΙΑΦΟΡΑ--
 • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
 • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

Οι ευεργετικές δράσεις των προβιοτικών

8780580EB3974175C335ADC7D01B7877.jpg
  Αρχικά να πούμε τι είναι τα προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προλαμβάνονται από έναν οργανισμό, συμβιώνουν με αυτόν και εξασφαλίζουν την καλύτερη υγεία και λειτουργία του. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι οι λακτοβάκιλλοι, οι εντερόκοκκοι, το Βifidobacterium κ.λπ, που είναι σε θέση να επιβιώσουν μέσα στο στομάχι και να εγκαθιδρυθούν στον εντερικό σωλήνα. Προβιοτικά βρίσκουμε στο γιαούρτι, το κεφίρ και όλα τα ζυμωμένα προϊόντα, όπως το τουρσί, το κρασί ή μπύρα κ.λπ. Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων προβιοτικών.

Οι μελέτες για την επίδραση της κατανάλωσης προβιοτικών στην υγεία του δέρματος και την εμφάνιση ακμής είναι περιορισμένες, αλλά συνεχώς πληθαίνουν. Πολλές υποστηρίζουν τη θετική δράση των προβιοτικών στο δέρμα. Η κατανάλωση προβιοτικών φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Αποτέλεσμα είναι η καλύτερη και γρηγορότερη απόκριση του οργανισμού σε νέες λοιμώξεις.
Συγκεκριμένα για την ακμή, γνωρίζουμε πως εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία αλλά μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και μετά την ενηλικίωση. Κάποια από τα αίτια της ακμής είναι η ορμονική δραστηριότητα, και συγκεκριμένα η αυξημένη συγκέντρωση τεστοστερόνης, το στρες, η βακτηριακή μόλυνση και η κληρονομικότητα. Μελέτες που διερευνούν τη σχέση της διατροφής με την εμφάνιση της ακμής, αναφέρουν πως η υιοθέτηση μιας διατροφής υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ίσως να επιδεινώνει την κατάσταση. Άλλες μελέτες αποδίδουν ευθύνη στην κατανάλωση γάλακτος, λόγω της αυξημένης χρήσης ορμονών από τις σύγχρονες κτηνοτροφικές και γαλακτοπαραγωγικές τεχνικές.
Αν τώρα απομονώσουμε την επίδραση της κατανάλωσης προβιοτικών με την υγεία του δέρματος, αυτή φαίνεται να είναι θετική. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενισχύει την αντιμετώπιση της ακμής αλλά και άλλων καταστάσεων του δέρματος, όπως η ατοπική δερματίτιδα.
Φαίνεται επίσης, ότι η κατανάλωση προβιοτικών προστατεύει και βελτιώνει την υγεία του δέρματος, ακόμη και αν δεν πάσχει από ακμή. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως ενισχύουν την άμυνα του δέρματος απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μια ακόμη μελέτη έδειξε πως σε γυναίκες με ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, που κατανάλωναν γαλακτοκομικό προϊόν εμπλουτισμένο με προβιοτικά για 24 εβδομάδες, μειώθηκαν σημαντικά οι απώλειες νερού από την επιδερμίδα και βελτιώθηκε η υγεία και η όψη του δέρματος, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν προβιοτικά.
Αλλά ας μην ξεχνάμε και τις υπόλοιπες ευεργετικές δράσεις των προβιοτικών που δεν είναι αμελητέες.
– Κάποια προβιοτικά έχει φανεί πως πιθανώς βελτιώνουν τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Μπορούν να μειώσουν, τόσο τη διάρκεια, όσο και τη βαρύτητα της νόσου.
– Επίσης, βοηθούν τον οργανισμό να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση αντιβιοτικών. Με την κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά, η μικροβιακή χλωρίδα που πλήττεται από τη χρήση των αντιβιοτικών αποκαθίσταται, με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταγωνιστεί την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και να αποτρέπει την ανάπτυξή τους.
– Οι μικροοργανισμοί του εντερικού σωλήνα πέπτουν τη λακτόζη και τη μετατρέπουν σε γαλακτικό οξύ, επιτρέποντας σε άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη να ανέχονται λίγη περισσότερη λακτόζη και περιορίζοντας τις ενοχλήσεις που τους προκαλεί.
– Τα επίπεδα χοληστερόλης φαίνονται να μειώνονται, μετά από τη συστηματική κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά.
– Επίσης, σημαντική είναι η προστατευτική δράση των προβιοτικών έναντι των λοιμώξεων από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο συχνά προκαλεί γαστρίτιδες και έλκη, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την φαρμακευτική τους θεραπεία.
– Σημαντική είναι και η δράση τους στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου και της κολίτιδας.
Η δράση των προβιοτικών στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και την θεραπεία της δυσκοιλιότητας είναι επίσης σημαντική. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουν και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τρόποι για να αυξήσετε την κατανάλωση προβιοτικών λοιπόν είναι να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το κεφίρ. Μπορείτε να απολαύσετε το γιαούρτι σας με μέλι και καρύδια ή δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορείτε ή να καταναλώσετε ένα δροσιστικό ποτήρι ξινόγαλα ή κεφίρ για απογευματινό σνακ. Αν η κατανάλωση φρέσκου γιαούρτιού, ξινόγαλου ή κεφίρ δεν σας είναι ευχάριστη, μπορείτε να τα ανακατέψετε με άλλα υλικά και να πάρετε όλες τις ευεργετικές δράσεις που έχουν να σας προσφέρουν μέσα από νόστιμα, απολαυστικά και χορταστικά smoothies. Εδώ μπορείτε να βάλετε όλη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: