KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ

KΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ
ΤΟ e mail μας : billdedidis@gmail.com ΤO blog μας EΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ BLOGGER- WHO IS WHO

Η φωτογραφία μου
Τhessaloniki, Thessaloniki, Greece
Τίποτα στη ζωή , δεν σου χαρίζεται. Το κάθε τι , κατακτιέται με πολύ κόπο και αγώνα .
ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ 2121/1993
To ιστολόγιο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ αναδημοσιεύει τακτικά, στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλα ιστολόγια, αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ανάδειξη του νέου μέσου, που ονομάζεται "κυβερνοχώρος" άρθρα και απόψεις άλλων bloggers. Στην περίπτωση αυτή παρατίθεται πάντοτε η πηγή και συνεπώς, το παρόν ιστολόγιο, αποποιείται κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.
Σε κάθε περίπτωση, που από αβλεψία και εκ παραδρομής, θίγεται κάποιος πολίτης ή παραβιάζονται νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα ή τα προσωπικά δεδομένα, δηλώνουμε ότι ούτε από πρόθεση, ούτε από δόλο μπορούν να συμβούν τα ανωτέρω και παρακαλούμε το θιγόμενο πρόσωπο, να επικοινωνεί μαζί μας στο e-mail :billdedidis@gmail.com

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ--
  • ΑΡΘΡΑ--
  • ΕΛΛΑΔΑ--
  • ΥΦΗΛΙΟΣ--
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ--
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ--
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ--
  • ΑΠΟΨΕΙΣ--
  • ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ--
  • ΠΑΙΔΕΙΑ--
  • ΙΣΤΟΡΙΑ--
  • ΜΟΥΣΙΚΗ--
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ--
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ--
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ--
  • Μ.Μ.Ε--
  • ΑΝΕΚΔΟΤΑ--
  • ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ--
  • BLOGS--
  • ΔΙΑΦΟΡΑ--
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ--
  • ΥΓΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Ο δεκάλογος της δύσοσμης αναπνοής

CA87ACB802595BB22F698709062DD188.jpg
  Όλοι μας κάποια στιγμή αποκτούμε δύσοσμη αναπνοή για μικρά ή μεγάλα διαστήματα. Αν το γνωρίζουμε, τότε έχει καλώς γιατί προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε ή έστω προσπαθούμε να το κρύψουμε ώστε να μη φέρνουμε σε δύσκολη θέση όσους συναναστρεφόμαστε. Αν δεν το γνωρίζουμε, τότε πολλές φορές μένουμε με την απορία γιατί οι διάφοροι γύρω μας κρατάνε απόσταση όταν μιλάνε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε το τι προκαλεί δυσοσμία στην ανάσα μας, ώστε να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παρακάτω παρατίθενται οι δέκα βασικότεροι λόγοι κακοσμίας.

1. Τροφές
Τροφές όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι αφήνουν μια ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά στο στόμα. Αυτή η μυρωδιά μπορεί να διαρκέσει για μέρες μέχρις ότου να αποβληθεί το τρόφιμο τελείως από τον οργανισμό μας. Το αλκοόλ και ο καφές αυξάνουν την οξύτητα στο σώμα μας και προκαλούν αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία, η οποία είναι μια κατάσταση που δημιουργεί ιδιαίτερα δυσάρεστες οσμές.
2. Κακή στοματική υγιεινή
Το ανεπαρκές βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αφήσει υπολείμματα τροφής στο στόμα μας. Αυτά τα υπολείμματα οδηγούν στην ανάπτυξη πλάκας στα δόντια, η οποία είναι ιδανική τροφή για τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βακτήρια καταναλώνοντας σάκχαρα και κάποια ποσότητα πλάκας του στόματος, αποβάλλουν θειικές ενώσεις. Αν το βακτηριδιακό φορτίο είναι μεγάλο, μπορεί να δημιουργήσει κοιλότητες στα δόντια που χρήζουν σφραγισμάτων και να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, η οποία αυξάνει με τη σειρά της το βακτηριδιακό φορτίο δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο δυσοσμίας.
3. Τρυπήματα (piercings) στη γλώσσα ή το στόμα
Τα τρυπήματα, που πολλοί νέοι επιλέγουν να κάνουν στη γλώσσα ή το στόμα τους, παρέχουν ένα πολύ καλό περιβάλλον ανάπτυξης μικροοργανισμών που οδηγούν στη δυσοσμία. Έρευνες έχουν αποδείξει πως άτομα με piercing στη γλώσσα έχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μολύνσεις από τον ζυμομύκητα Candida albicans.
4. Ξηροστομία
Η ξηροστομία είναι αυτή η τραχιά αίσθηση που έχουμε στο στόμα όταν η ροή του σιέλου επιβραδύνεται. Αν το νιώσετε ποτέ αυτό, ελέγξτε την αναπνοή σας, γιατί πιθανόν να είναι δύσοσμη. Στα διάφορα αίτια της ξηροστομίας συγκαταλέγονται η έντονη αναπνοή, η κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ και τα φάρμακα.

5. Φάρμακα 

Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία ως παρενέργεια. Μερικά από αυτά είναι τα αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιχολινεργικά, ανορεκτικά, αντιυπερτασικά, αντιψυχωτικά, διουρητικά, ηρεμιστικά κ.α.

6. Κάπνισμα

Το κάπνισμα δημιουργεί μια χρόνια δυσοσμία στο στόμα. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η οσμή μυρίζει σαν τον καπνό και τα υπόλοιπα χημικά του ίδιου του τσιγάρου και αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όμως είναι ακόμη χειρότερες. Οι ερευνητές βρήκαν πως τα διάφορα χημικά του τσιγάρου που αναβλύζουν κατά το κάπνισμα οδηγούν στην ξηροστομία και στον περιορισμού της έκκρισης σιέλου. Και οι δύο αυτές επιπτώσεις οδηγούν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη κακοήθων βακτηρίων που οδηγούν στη δυσοσμία. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει περιοδοντίτιδα και καρκίνους στο στόμα. Βέβαια, η δυσοσμία σε αυτήν την περίπτωση θα είναι το λιγότερο.

7. Ακάθαρτες τεχνητές οδοντοστοιχίες και λοιπά οδοντικά βοηθήματα

Τα σιδεράκια, οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και άλλα παρόμοια βοηθούν την ανάπτυξη αποικιών βακτηρίων, ζυμομυκήτων και μούχλας. Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να κρατάμε αυτά τα οδοντικά βοηθήματα καθαρά. Για παράδειγμα, το υπεροξείδιο του υδρογόνου βοηθάει στην εξολόθρευση των μικροοργανισμών και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των στοματικών διαλυμάτων.

8. Συμφόρηση των ιγμορείων και λοιπά προβλήματα του ρινικού κόλπου

Ασθένειες που σχετίζονται με τα ιγμόρεια μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα δυσάρεστες οσμές της αναπνοής μας. Η ρινική βλέννα ή το επίμονο συνάχι αποτελούν τροφή για διάφορους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία. Η λύση βρίσκεται στο συστηματικό βούρτσισμα και σε ένα καλό στοματικό διάλυμα. Αυτό θα βοηθήσει στην εξόντωση των μικροοργανισμών και θα ενεργοποιήσει την παραγωγή σιέλου.

9. Οισοφαγική παλινδρόμηση

Η οισοφαγική παλινδρόμηση μεταφέρει στομαχικά οξέα, τροφή σε αποσύνθεση και γαστρεντερικά βακτήρια στο λαιμό και το στόμα. Στην καλύτερη περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξεπλύνετε το στόμα σας. Σε άλλες περιπτώσεις, τα βακτήρια του στομάχου μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στο στόμα, ενώ μερικοί μικροοργανισμοί όπως, για παράδειγμα, το ελικοβακτήριο του πυλωρού μπορούν να προκαλέσουν πιο σύνθετες ιατρικές καταστάσεις.
10. Πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματαΗ επίμονη δυσοσμία του στόματος μπορεί να σχετίζεται σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η χρόνια οισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσλειτουργία του συκωτιού ή των νεφρών και λοιπά. Η ξηροστομία είναι σύμπτωμα για πολλές ασθένειες και οι χρόνιες παθήσεις πολλές φορές διαταράσσουν την ισορροπία της χημείας του σώματος οδηγώντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Μερικές παθήσεις μπορούν ενδεχομένως να απελευθερώνουν συστηματικά δύσοσμα αέρια μέσω των πνευμόνων, που προφανώς οδηγούν στη δύσοσμη αναπνοή.
Πολεμώντας τη δύσοσμη αναπνοή
Όποια και να είναι η αιτία της δύσοσμης αναπνοής, μην απελπίζεστε. Το σημαντικό είναι να διατηρούμε την υγιεινή του στόματος και του σώματος γενικότερα σε καλά επίπεδα. Έτσι, πρέπει:
– Να βουρτσίσουμε συστηματικά τα δόντια μας.
– Να χρησιμοποιούμε το βράδυ πριν κοιμηθούμε οδοντικό νήμα.
– Να έχουμε ένα στοματικό διάλυμα πάντα διαθέσιμο.
– Να αποβάλλουμε περιοδικά τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.
Αν η δυσοσμία στην αναπνοή μας είναι χρόνια, τότε πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό, αρχίζοντας από τον οδοντίατρό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: