Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Goji Berry από τη Μεσσηνία

Δυο αγρότες με ανήσυχο πνεύμα, ο Παναγιώτης Τσαγκάνης και ο Παναγιώτης Καμπύλης αποφάσισαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να αφήσουν τις παραδοσιακες καλλιέργειες, επενδύοντας στο "φρούτο της ευτυχίας", το goji berry.  
imagejhjgΚατασκευασαν λοιπόν τη φάρμα τους στο Λαγκούβαρδο Γαργαλιάνων η οποία εκτός από την καλλιέργεια, διαθέτει και φυτώριο ώστε να προμηθεύουν με δέντρα παραγωγούς σε όλη την επικράτεια. 
Η ιδέα πριν απο λίγα χρόνια σε μια αναζήτησή για καινουριες λύσεις και καινοτομίες που θα τους βοηθούσαν να ξεφύγουν από την κρίση. Πριν από περίπου ένα χρόνο φύτεψαν τα πρώτα σπορόφυτα δέντρα και φέτος έκοψαν τους πρώτους καρπούς. Η παραγωγή σε αυτό το στάδιο εκτιμάται γύρω στον ενάμιση τόνο για τέσσερα στρέμματα. 
image"Ασχολούμαστε γύρω στα τέσσερα χρονια με αυτή τη δουλειά. Τα πρώτα ήταν για εκπαίδευση και από το δεύτερο έτος, εφόσον μάθαμε αρκετά πράγματα για το φυτό, μπήκαμε στο θέμα της καλλιέργειας και του φυτώριου γενικότερα. Η καλλιέργεια δεν έχει απαιτήσεις. Ο καρπός έχει μεγάλη ζήτηση στην ελληνική αγορά και οι τιμές είναι ικανοποιητικες. 7-8 ευρώ το κιλό για τον αποξηραμένο καρπό και 10-12 ευρώ για το νωπό" λέει ο Παναγιωτης Τσαγκάνης. 
Το goji berry είναι φρούτο που παράγεται από δυο συγγενικά είδη, το Lycium Barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημική είδη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Τα είδη του goji berry είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, και φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα μέτρα σε ύψος. ΟΙ καρποί τους θεωρούνται υπερτροφή και πιστεύεται πως προμηθευουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενεργεί ενώ είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. 
imagebhghghg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου