Συντήρηση Τροφίμων για Πολύ Καιρό.
Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την αξία των τροφίμων είναι να τα
συντηρήσουμε σωστά. Αν κάτι φρέσκο που παράγουμε στον κήπο ή αγοράζουμε
οικονομικά σε μεγάλη ποσότητα μπορούμε να το συντηρήσουμε για πολύ καιρό
η αξία του αυξάνεται. Όλα τα τρόφιμα έχουν μία ημερομηνία λήξης που
ισχύει εφόσον τα συντηρήσουμε με τον τρόπο που μας προτείνει ο
κατασκευαστής ή παραγωγός. Σε πολλές όμως περιπτώσεις είναι εφικτό να
αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής κάποιων τροφίμων ακολουθώντας μερικές από τις
παρακάτω συμβουλές..
Σημείωση: Ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο την
υγεία μας καταναλώνοντας κάτι που έχει λήξει και που υπάρχει κίνδυνος να
έχει αλλοιωθεί. Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος και πολύ
προσεκτικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
Είναι πάντα καλύτερα να αντικαθιστούμε κάτι που έχει χαλάσει και να
παίρνουμε καινούριο. Το θέμα όμως τι γίνεται αν έχουμε πρόβλημα και δεν
έχουμε κανένα περιθώρια απώλειας τροφίμων, αν αυτά έχουν κάποια
πιθανότητα να είναι φαγώσιμα. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο λαμβάνουμε υπόψη
το υποθετικό σενάριο που λέει ότι έχουμε ξεμείνει με τα τρόφιμα που
έχουμε στο σπίτι μας και δεν έχουμε πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ ή αγορές,
κάτι που σημαίνει ότι δεν πετάμε τίποτα!! Μπορεί αυτό το σενάριο να
φαίνεται ακραίο αλλά θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε πιο αποτελεσματικά τη
θεματολογία αυτού του κειμένου..
Πριν προχωρήσουμε πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται
καλή διαχείριση, απογραφή και οργάνωση ώστε τα τρόφιμα να
καταναλώνονται πριν από την ημερομηνία λήξης. Αν κάτι πλησιάζει την
ημερομηνία λήξης θα πρέπει να το καταναλώνουμε, να το δίνουμε σε άπορους
ή να το συντηρούμε με τρόπο που παρατείνει τον χρόνο ζωής.
Κονσέρβες
Όσπρια και Σιτηρά
Ελαιόλαδο
Μέλι
Το
μέλι μπορεί να συντηρηθεί για πολύ-πολύ καιρό. Το καλό είναι ότι η δομή
του αποτρέπει την εισχώρηση οξυγόνου στο εσωτερικό. Αν το μέλι είναι
κλεισμένο αεροστεγώς σε μεταλλικά κουτιά μπορεί να διατηρηθεί πολύ
περισσότερο από όσο γράφει στη συσκευασία. Προσωπικά θεωρώ ότι ένα μέλι
σε τενεκεδένιο κουτί, αεροστεγώς κλεισμένο, φυλαγμένο σε στεγνό και
σκιερό μέρος μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και 10 χρόνια! Μπορεί να χάσει
κάποια γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του αλλά δε θα παύει να
είναι μέλι, με την θρεπτική του αξία. Η διάρκεια ζωής του μελιού μπορεί
να παραταθεί αν μπει στο ψυγείο.
Επίλογος
Ανακεφαλαιώνοντας μπορούμε να πούμε πως είναι στο χέρι μας να
αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής κάποιων τροφίμων. Έχει μεγάλη σημασία να μην
ποτέ ρισκάρουμε την υγεία μας και αν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για
την ασφάλεια κάποιου τροφίμου, να μην το καταναλώνουμε. Αν όμως
αυξήσουμε την διατροφική μας ευφυΐα θα είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε
πότε πραγματικά κάτι έχει αλλοιωθεί και πότε είναι επικίνδυνο να το
φάμε..
Το σημαντικό είναι να φυλάμε τα τρόφιμα κλεισμένα σε ξηρό και σκιερό
μέρος. Το φως, η υγρασία και η επαφή με το οξυγόνο προκαλεί φθορά. Το
ψυγείο και η κατάψυξη επιμηκύνουν το χρόνο ζωής όλων των τροφίμων με το
κόστος του ηλεκτρικού που χρειαζόμαστε για να λειτουργεί..
Σε μία εποχή παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας είναι σημαντικό να
είμαστε σε θέση να αποθηκεύουμε κάποια τρόφιμα για κάθε ενδεχόμενο. Ας
ελπίσουμε να μη χρειαστεί ποτέ να φάμε κονσέρβα που έχει φτάσει η
ημερομηνία λήξης της και να έχουμε πάντα διαθέσιμα φρέσκα προϊόντα που
θα καταναλώνουμε όσο το δυνατόν κοντά στην ημερομηνία παραγωγής τους.
Ποτέ όμως δεν ξέρεις τι γίνεται και σε κάποιο ακραίο σενάριο πιστεύω πως
όλοι θα προτιμούσαν μία κονσέρβα που έληξε εχθές από το να μείνουν
νηστικοί για μία ή δύο ολόκληρες ημέρες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου