Το χριστόψωμο
το φτιάχνω κάθε χρόνο όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και την πρωτοχρονιά.
Θεωρώ ότι είναι ευλογία για το σπίτι.Αυτή τη συνταγή μου θα μοιραστώ μαζί
σας.
Αυτό το ψωμί αφιερώνει η ελληνική οικογένεια με ευλάβεια στη Γέννηση του
Χριστού που θα στέρξει να μεταβάλει τα «πλουμίδια» σε ευλογημένη πραγμάτωση.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας παρασκευάζουν κουλούρες τα «Χριστοκούλουρα» που
μοιάζουν με τα Χριστόψωμα, είναι όμως μικρότερα, τα οποία και κρεμούν δίπλα
στα εικονίσματα για όλο το έτος ενισχύοντας τους πόθους της οικογένειας.
Υλικά
- 4 κούπες αλεύρι μαλακό
- 25 γρ μαγιά νωπή
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά γλυκάνισο
- 1 ½ κούπες νερό
- Λίγο αλάτι
- Σουσάμι καρύδια
- Λίγο λάδι για το ταψί
Διαδικασία
- Σε λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και
τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και
φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να
φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά. Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο
σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει
χλιαρό.
- Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη
ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το
υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική
ζύμη.
- Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22
περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα
του ψωμιού. Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που
δημιουργούνται κάνουμε φύλλα αρνάκια πουλάκια δεντράκια .
- Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε
διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι
- Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε
σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
- Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα το
σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το
ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου