ΤΟ ΒΕΡΥΚΟΚΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ
Οι 7 ωφέλειες του βερίκοκου και η αμφιλεγόμενη αμυγδαλίνη
Και
μάγουλο… βερίκοκο, έλεγε το παλιό τραγουδάκι. Δεν εννοούσε φυσικά το
πορτοκαλί χρώμα του αλλά τη βελούδινη υφή και το τεντωμένο δέρμα του.
Γλυκό και δριμύ ταυτόχρονα στη γεύση το «αρμένικο δαμάσκηνο», όπως
ονομάζεται στα λατινικά, καταναλώνεται φρέσκο, αποξηραμένο, σε
μαρμελάδες, σε ποτά. Μόνο μην κάνεις το λάθος και πετάξεις τα κουκούτσια του, γιατί φτιάχνουν ωραιότατο λικέρ πικραμύγδαλο (amaretto).
Πάντως, για το κουκούτσι του βερίκοκου οι επιστήμονες ερίζουν κατά πόσο
το πικρό αμύγδαλο που βρίσκεται μέσα του είναι το απόλυτο φυσικό όπλο
κατά του καρκίνου ή απλά μια δηλητηριώδης τροφή (αγαπητή παρ’ όλα αυτά
σε κάποιους λαούς που δε φημίζονται για καρκινοπάθειες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου